(Nie)zwykłe garnki z ceramicznego szkła – gotuj zdrowo i efektownie

Rozwój nowoczesnych technologii umożliwia wprowadzanie do codziennego użytku innowacyjnych rozwiązań – jednym z nich są szklane garnki i patelnie.

Zestaw szklanych garnków

Już teraz powszechnie używa się naczyń żaroodpornych. Rozwój technologii Pyroceram® wykorzystywanej w produkcji szklanych patelni, rondli i garnków z ceramicznego szkła może w ciągu kolejnych kilkunastu lub co najwyżej kilkudziesięciu lat przyczynić się do upowszechnienia tego typu naczyń uznawanych dziś za luksusowe i optymalne dla zdrowia.

Naczynia z ceramicznego szkła – luksus w kuchni

Opatentowana technologia szkła ceramicznego Pyroceram® ma wiele zalet – o których niżej – ale ma też pewną wadę – jest bardzo kosztowna. Cena szklanych rondli, garnków i patelni może być pewną barierą. Wszelkie ekonomiczne kwestie przestają być jednak ważne, gdy na drugiej szali obok ceny postawi się zdrowie domowników. Ceramiczne szkło jest nie tylko odporne na gwałtowne zmiany temperatury, ale również przyjazne dla alergików.

Transparentne szkło nie przetrwa upadku

Ogromną zaletą szklanych naczyń jest efektowny wygląd – transparentne szkło posiada pewne walory estetyczne. Poza tym, można obserwować zawartość garnka bez podnoszenia pokrywki – gotowanie dostarcza więcej frajdy. Problem w tym, że garnki ze szkła – jeżeli zostaną przypadkowo upuszczone na ceramiczną lub betonową posadzkę – zostaną uszkodzone, albo co najmniej wyszczerbione.

Doskonałe do dań jednogarnkowych

Klasyczny szklany garnek z przykrywką jest doskonały do przygotowania dania jednogarnkowego. Poszczególne składniki nie przyklejają się na trwałe do dna i możesz stale kontrolować ich konsystencję obserwując je przez ścianki naczynia. Nie musisz przekładać porcji do osobnego pojemnika – włóż ostygnięty garnek do lodówki, a po wyjęciu garnka lub rondla z pokrywką możesz od razu, bez czekania odgrzać potrawę – szklane garnki są odporne na duże różnice temperatur.

Szklane naczynia są energooszczędne

Zaletą szklanego rondla z pokrywką i patelni z ceramicznego szkła jest też bardzo efektywne rozprowadzanie temperatury – niektóre konwencjonalne naczynia mają z tym problem. Oddają one ciepło w wolnym tempie, więc potrawy na dłużej pozostają ciepłe. Choć trzeba uważać, aby nie upadły na podłogę podczas nieostrożnego mycia lub stawiania na kuchence, nie musisz uważać ze stosowaniem akcesoriów – powierzchnia naczyń z ceramicznego szkła jest bardzo odporna na zarysowania. Na koniec jeszcze mała uwaga - nie zostawiaj dzieci samych w kuchni podczas używania szklanych garnków – efekty wizualne są tak fascynujące, że dzieci mogą podejść zbyt blisko, a wtedy łatwo o oparzenia.

Szklana patelnia

Lżejsze niż aluminiowe, twardsze niż ze stali

Naczynia wyprodukowane z ceramicznego szkła konsumenci polubili nie tylko ze względu na to, że są lekkie, ale również ze względu na ich wysoką twardość. Wyjątkowe właściwości surowca wykorzystywanego do ich produkcji powodują, że w odróżnieniu od standardowych naczyń żaroodpornych, mogą być stawiane bezpośrednio na ogień – w kuchenkach gazowych i elektrycznych. Nie nadają się one natomiast do używania na płycie indukcyjnej, która wymaga odpowiednio skonstruowanych garnków.

Posiłki ze szklanych naczyń są zdrowsze

Szkło ceramiczne ma jednak ogromną zaletę, która przysłania jego wady związane z ceną i podatnością na uszkodzenia. Gładka powierzchnia naczyń z ceramicznego szkła nie zawiera szkodliwych substancji, ani też nie wydziela toksycznych związków, które mogłyby wniknąć do pożywienia. Gładka powierzchnia ułatwia zachowanie higieny żywności i żywienia. Ich struktura jest wolna od niklu, kadmu i ołowiu oraz innych metali ciężkich, które są szkodliwe dla każdego konsumenta, zwłaszcza dla dzieci i alergików.

Zestaw garnków ze szkła ceramicznego

Oka nie oszukasz – metalowe garnki wchodzą w reakcje z jedzeniem

Metalowe garnki w miarę użytkowania zmieniają się – zmienia się między innymi zabarwienie, co świadczy o tym, że jony metali uwalniane przez ścianki i dno garnka oraz pokrywkę łączą się z wodą wnikając do pożywienia. Obserwowane zjawisko zużywania naczyń i ich barwienia się pod wpływem jedzenia, prowadzi do prostego wniosku – jeżeli chcemy jeść potrawy bez dodatku ciężkich metali, trzeba przyrządzać je za pomocą szklanych naczyń. Szklana powłoka nie przenika zapachem, ani barwnikami z pożywienia, a przy tym jest antyalergiczna i antybakteryjna.