Nowe produkty

Newsletter

Śledź nas na Facebooku

Po polsku – po prostu babeczki, z angielskiego muffiny – czyli pyszne, lekkie i małe słodkie desery, które można przygotować łatwo i na różne sposoby. Nie potrzeba ani wiele składników, ani zbyt dużo akcesoriów, żeby wyszły perfekcyjnie.

Ciasto to jedno, a dekoracje – to drugie. Możliwości dekoracji muffinek jest mnóstwo – począwszy od kremów, koralików, aż po kolorowe lukry, cukier puder, czekoladowe dodatki, bakalie i owoce. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia i oczywiście dobry smak. Muffiny mogą być podawane nie tylko jako deser, na podwieczorek czy na przyjęcie, ale również na śniadanie.
Muffiny z jagodami

Moufflet – francuski, miękki chleb

Najprawdopodobniej nazwa „muffiny” ma francuski rodowód. Słowo języka francuskiego - „moufflet” jest rodzajem miękkiego chleba podawanego na śniadanie. Do podawania babeczek wykorzystuje się specjalne papierki do pieczenia zwane papilotkami, albo foremki. Muffiny serwujemy na ciepło lub na zimno. Podawane na śniadanie najlepiej smakują z masłem i dżemem. Przepis bazowy jest urozmaicany różnymi dodatkami – co ciekawe nie tylko owocami, ale również warzywami. Mając pod ręką odpowiednie akcesoria (np. zestaw do muffinów Muffins&Kids, na zdjęciu niżej) przygotujesz i udekorujesz babeczki łatwo i szybko. Zaangażuj do pomocy swoje dzieci – będą zachwycone!
Zestaw do muffinek Muffins&Kids

Angielskie to nie to samo, co amerykańskie

Mogłoby się wydawać, że skoro amerykańska kultura i kuchnia czerpią wiele z angielskiego dorobku, to i muffiny są w Stanach Zjednoczonych takie, jak w Wielkiej Brytanii. Otóż nie – podstawowy podział babeczek na rodzaje wskazuje na istnienie muffinów angielskich i amerykańskich. Podstawową różnicą jest sposób przygotowania i pieczenia. Angielskie muffiny mają postać placka drożdżowego smażonego do wyrośnięcia na rozgrzanej płycie. Pierwsze wypieki tego typu pochodzą z X wieku! Muffiny amerykańskie powstają z ciasta zawierającego proszek do pieczenia zamiast drożdży. Jego konsystencja jest też rzadsza i bardziej przypomina ciasto naleśnikowe.

Muffin – ciastko symbolem stanów

W trzech stanach muffiny stały się tak popularne, że uzyskały rangę symbolu – podobnie jak np. pierniki toruńskie, albo rogale św. Marcina. I tak na przykład w stanie Nowy York oficjalnym rodzajem muffinów jest muffin jabłkowy, w Minnesocie – jagodowy, a w Massachusetts – kukurydziany.

Składniki mokre łączymy z suchymi – i gotowe!

Sposób przygotowania ciasta na muffiny jest bardzo prosty. Najpierw należy przesiać do miski składniki suche. Następnie do drugiej miski należy wlać składniki mokre i starannie je wymieszać. Po uzyskaniu jednolitej mieszaniny można połączyć zawartość obu naczyń. Po otrzymaniu jednorodnej masy wystarczy przełożyć ciasto do foremek. Można użyć gotowej formy przeznaczonej do wypieku babeczek, albo specjalnych papilotek (np. Tulipan Sweetly Does It, zobacz niżej) lub osobnych foremek.
Papilotki do muffinek Tulipan Sweetly Does It
Do przygotowania muffinów potrzebujesz następujących składników:

  • 1 szklanka mleka

  • 0,5 szklanki oleju

  • 2 jaja

  • 250 g mąki

  • 170 g cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Do ciasta można dodać około 2 – 3 łyżeczki kakao oraz rozdrobnione dodatki – np. bakalie, pokruszoną czekoladę. Nie wolno przesadzić z dodatkami – wystarczy pół szklanki na całą masę. Można też posypać babeczki po przełożeniu ciasta do formy. Muffiny powinny się piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest to, aby wypełniać foremki do 3/4 wysokości formy.

Babeczki łaciate – z kakaowej i jasnej masy

Żeby nieco urozmaicić przepis można gotowe ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać 2 – 3 łyżeczki kakao, żeby zmieniło barwę. Następnie przekładając ciasto do foremek (np. foremek silikonowych Celebrate, zdjęcie poniżej) wlewamy jedną łyżkę ciasta bez kakao i jedną – brązowego. Takie babeczki nie potrzebują już właściwie dodatkowych dekoracji. Można do masy kakaowej dodać czekoladowe groszki.
Silikonowe foremki Celebrate

Czekoladowe muffiny z masła i czekolady

Ten przepis znacznie różni się od bazowego, przedstawionego wyżej. Do przygotowania deseru potrzebujesz następujących składników:

  • 100 g masła/margaryny

  • 2 szklanki mąki

  • 2/3 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajo

  • 1 czekolada biała/mleczna/deserowa

  • 50 g płatków migdałowych

Sposób przyrządzenia ciasta wygląda podobnie, jak wyżej. Najpierw w jednej misce mieszamy suche składniki. Następnie rozpuszczone na małym ogniu, ostudzone masło mieszamy z jajem i dodajemy do niego mleko. Po uzyskaniu jednolitej mieszaniny dodajemy suche składniki. Na koniec, do ciasta dodajemy pokruszoną czekoladę. Płatki migdałowe warto dodać na wierzch babeczek, po przełożeniu ciasta do foremek. Czas pieczenia wynosi 25 minut. Temperatura piekarnika powinna wynosić 200 stopni Celsjusza. Możesz też upiec je nie w osobnych foremkach, ale w silikonowej formie (np. Gourmet, na zdjęciu niżej), która nie wymaga natłuszczania.
Silikonowa forma do babeczek Gourmet

Babeczki z budyniowego ciasta

Do przygotowania tych muffinek potrzebujesz takich składników, jak:

  • 1,5 opakowania budyniu o dowolnym smaku (zakładając, że 1 opakowanie zawiera 40 g produktu)

  • 120 g masła

  • 90 g cukru

  • 65 g mąki pszennej

  • 1 jajo

  • 3 łyżki mleka

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przesiej mąkę, suchy proszek budyniowy i proszek do pieczenia do jednej miski. Utrzyj masło mikserem z cukrem, aby uzyskać puszystą masę. Dodaj jajo i mleko, a na koniec suche składniki. Jak widać – ten przepis zakłada nieco odmienny sposób łączenia składników. Nie ma tu wyraźnego podziału na składniki suche i mokre. Babeczki należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Do ceramicznej formy (np. Vintage Indigo, na zdjęciu niżej) włóż papierowe foremki, albo wysmaruj poszczególne zagłębienia na ciasto masłem i posyp bułką tartą.
Forma do muffinek Vintage Indigo

Muffiny z marchewką lub buraczkiem – wcale nie wytrawne

Warto wypróbować także przepis na babeczki uwzględniający dodatek buraczka lub marchewki. Wspomniane warzywa z jednej strony nadają wypiekom apetyczny kolor. Z drugiej zaś strony – sprawiają, że babeczki są mniej kaloryczne i po prostu zdrowsze. Dodane do ciasta warzywa nie pozostają bez wpływu na smak babeczek.

Do przyrządzenia marchewkowych muffinek potrzebujesz następujących składników:

  • 4 marchewki średniej wielkości

  • 1,5 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (niektóre przepisy sugerują dodanie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej)

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 6 łyżek oleju

  • 1 szklanka cukru (preferowany gatunek: brązowy cukier lub cukier trzcinowy)

  • 3 jaja

Przyrządzanie ciasta zacznij od starcia umytych i obranych marchewek na tarce o małych oczkach średniej wielkości. Następnie wsyp do drugiej miski mąkę, proszek do pieczenia, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce powinno się osobno wymieszać pozostałe składniki. Na koniec suche składniki należy połączyć z mokrymi i dobrze je wymieszać dla uzyskania jednolitej masy. Muffinki należy piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza.
Muffinki marchewkowe

Sposób przyrządzenia muffinek z buraczkami jest nieco inny. Do ich przygotowania potrzebujesz takich składników, jak:

  • 2 buraczki

  • 260 g mąki pszennej

  • 150 g cukru

  • 80 ml oleju

  • 80 ml maślanki

  • 35 g kakao

  • 2 jaja

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Ugotowane i obrane buraczki pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zmiksuj je, aby uzyskać puree. Suche składniki przesiej do miski, a następnie starannie je wymieszaj. Kolejnym krokiem jest dodanie do miski puree, a później pozostałych składników – jaja, olej i maślankę lepiej wcześniej wymieszać na gładką masę. Gotowe ciasto przełóż do papierowych foremek, a następnie wstaw je do piekarnika – muffiny powinny piec się przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ozdobne papilotki do babeczek Highland Fling

Dekorowanie babeczek – kremem, lukrem, czy polewą?

Upieczone i ostudzone muffinki można ozdobić polewą przygotowaną z białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady. Możesz dodać zmielone orzechy, aby uzyskać nugatowy posmak, albo wiórki kokosowe i olej kokosowy, zamiast masła. Do udekorowania babeczek przydadzą się także kolorowe lukry, które możesz przyrządzić samodzielnie. Jeżeli chcesz naprawdę zaimponować dekoracjami wybierz połączenie kremu i dekoracyjnych perełek cukierniczych, albo specjalnych ozdób. Pamiętaj, że papilotki (np. zestaw papilotek Higland Fling, patrz wyżej) są dekoracją samą w sobie, a cukier puder również sprawdzi się jako dekoracja – zwłaszcza, gdy nie masz zbyt dużo czasu na przyrządzenie słodkości dla niezapowiedzianych gości.