Nowe produkty

Newsletter

Śledź nas na Facebooku

Babkami zajadali się już mieszkańcy polskich ziem w okresie wieków średnich. Ten wypiek kojarzony głównie z wielkanocnym stołem w XVIII wieku stał się przysmakiem także w innych krajach europejskich, m.in. w ojczyźnie bagietek.

Według tradycyjnej, staropolskiej receptury, ciasto na babkę przygotowuje się z drożdży piekarskich, albo piwnych wymieszanych z ciepłym mlekiem, a następnie ze szczyptą soli, cukrem oraz mąką. Pod wyrośnięciu rozczynu do ciasta dodaje się jaja, mąkę i to, co najlepsze – bakalie.

Baba drożdżowa z żółtym lukrem

Proponujemy wypróbować przepis na tradycyjną babę drożdżową, ale z lukrem w kolorze żółtym – a właściwie cytrynowym. Do przygotowania lukru potrzebujesz 1,5 szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku (w tym przypadku z cytryny) i 1 łyżkę wody. Możesz zmienić kolor lukru dodając odpowiednie składniki. Na przykład, sok z jagód dodany w niewielkich ilościach zabarwi białą, słodką masę na jasnoniebieski kolor, a wiśniowy nada mu różową barwę. Zielony kolor uzyskasz zaś dodając odrobinę soku z kiwi, a pomarańczowy – z brzoskwini lub pomarańczy. Na lukier mogą trafić pokruszone orzeszki ziemne, płatki migdałów, wiórki kokosowe, albo cukrowe lub czekoladowe ozdoby.

Babka drożdżowa z lukrem

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
  • 370 g mąki pszennej tortowej

  • 50 g drożdży

  • 50 g cukru

  • 2 jaja i 2 żółtka

  • 100 ml mleka

  • szczypta soli

  • 150 g masła

  • 80 g bakalii (wrzucanych do ciasta)

Opcjonalnie można dodać alkohol – np. 1 łyżkę rumu. Niemniej jeżeli przygotowujemy wypiek także z myślą o dzieciach pamiętaj, że nawet niewielka ilość alkoholu jest szkodliwa!
Najpierw przygotowujemy rozczyn – z ciepłego mleka, pokruszonych drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki. Starannie wymieszaj te składniki, a następnie przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy tylko pół porcji mleka – drugą połowę dodajemy dopiero do wyrośniętego rozczynu, podobnie jak pozostała część cukru, mąki i sól. Jaja trzeba dodać stopniowo, powoli mieszając wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone wyrób ciasto dokładnie ręką. Dodaj miękkie masło i połącz je z ciastem, a następnie wsyp bakalie i wymieszaj. Możesz użyć pomarańczowej skórki, suszoną żurawinę, suszone morele, albo rodzynki.
Tak przygotowane ciasto trzeba jeszcze odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto trzeba podzielić na dwie części i każdą z nich przełożyć do form wysmarowanych tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C – góra i dół. Zanim foremki wypełnione ciastem zostaną wstawione do piekarnika powinny jeszcze rosnąć pod przykryciem przez około 40 minut. Czas pieczenia wynosi 25 minut, jeżeli pieczesz w mniejszej foremce. Babka w dużej formie powinna piec się o 10 minut dłużej.

Babka z ciasta na bazie jogurtu

Staropolski przepis był wielokrotnie modyfikowany. Jedną z najciekawszych modyfikacji jest przepis na babkę jogurtową, która pysznie smakuje, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Do przygotowania ciasta potrzebujesz następujących składników:
  • 300 g pszennej mąki

  • 150 g naturalnego jogurtu

  • 160 g cukru

  • 3 jaja

  • 130 ml oleju

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta zacznij od wymieszania mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie utrzyj jaja z cukrem, aby uzyskać puszystą masę. Następnie należy cienkim strumieniem przelać do niej olej, miksując masę nadal na wysokich obrotach – zmniejsz je podczas dodawania jogurtu. Kiedy wszystkie mokre składniki utworzą jednolitą masę, przesyp do ciasta mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełóż ciasto to formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Babkę jogurtową trzeba piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Po upieczeniu trzeba ją pozostawić jeszcze przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dopiero kiedy nieco ostygnie można postawić ją na kuchennym blacie. Jogurtową babkę możesz ozdobić w taki sam sposób, jak drożdżową, wedle uznania.

Babka piaskowa – klasyczna, lekka i puszysta

Naszą ostatnią propozycją jest babka piaskowa – klasyczna, łatwa w przygotowaniu i bardzo puszysta. Nazwa wywodzi się od sypkiej konsystencji ciasta na wierzchniej warstwie wypieku. Tajemnica udanej babki piaskowej tkwi w dodaniu odpowiedniej ilości mąki ziemniaczanej. Im jej więcej, tym większa sypkość. Według niektórych przepisów, dla uzyskania maksymalnej sypkości trzeba zastąpić całkowitą ilość mąki pszennej (300 g) mąką ziemniaczaną. Inne przepisy zakładają zaś wymieszanie obu rodzajów mąki w różnych proporcjach.

Babka piaskowa
Co ciekawe, do tej odmiany babki nie dodajemy proszku do pieczenia! Jedyne składniki, których potrzebujesz to:
  • 250 g masła (ewentualnie margaryny)

  • 200 g cukru

  • 4 jaja

  • 150 g mąki pszennej – i tyle samo ziemniaczanej

  • sól

Przygotowanie ciasta zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Miksuj masło ze szczyptą soli, a kiedy powstanie z niego puszysta masa, zacznij stopniowo dodawać cukier i żółtka – po jednym. Zaleca się 60 – sekundową przerwę między wrzucaniem kolejnych żółtek. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodawaj suche składniki stopniowo do utartej masy. Miksuj ciasto na najniższych obrotach aż do czasu połączenia składników. Na koniec ubij pianę z białek i drewnianą łyżką wymieszaj je z ciastem. Przełóż je do odpowiednio wysmarowanej masłem formy posypanej mąką, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Zainspirowani staropolskimi przepisami radzimy: dodaj odrobinę szafranu do ciasta, a będzie miało prawdziwie „piaskowy” kolor – w taki sposób dawniej przygotowywano tzw. baby szafranowe.

Do wypiekania używano karbowanych form

Pierwotnie, tradycyjne baby były wypiekane w karbowanych formach mających kształt ściętego stożka. Po ostygnięciu ciasto oblewano obficie lukrem – różowym lub białym. Ten sposób pieczenia tak się utrwalił, że po dziś dzień gospodynie domowe właśnie w taki sposób dekorują wielkanocny wypiek. Obecnie różnorodność form jest jednak znacznie większa. Trzeba przyznać, że projektanci mają bardzo duże pole do popisu. Nowoczesne technologie umożliwiają nadanie formom do pieczenia prawie dowolnego kształtu.

Dziś to dopiero mamy wybór!

Aluminiowa forma do babki Vintage Star
Oprócz tradycyjnych, karbowanych form do pieczenia pojawiły się zatem także rozmaite „wariacje” - choćby kwadratowa forma z zygzakowatym wzorem (forma do babki Squared), albo pozornie klasyczna forma nawiązująca do kształtu gwiazdy (forma do babki Vintage Star, na zdjęciu wyżej). Szczegółowość wzoru może być większa niż myślisz – w aluminium obecne wytłacza się także wzory liści i inne tym podobne (forma do babki Harvest Leaves), dzięki czemu dodatkowe dekoracje w zasadzie nie są już potrzebne, zwłaszcza, gdy ciasto jest już od wewnątrz „nadziewane bakaliami”. Furorę na stole zapewne zrobi też ornament na babce wielkanocnej również osiągnięty dzięki odpowiedniej formie (forma do babki Stained Glass, na zdjęciu niżej).
Forma aluminiowa do babki Stained Glass

Dekorowanie nigdy nie było prostsze

Aluminiowa forma do babki Crown
Może się wydawać, że wymyślne, misterne dekoracje na wypiekach wymagają wyższego poziomu umiejętności cukierniczych.
Po wypróbowaniu nowoczesnych form do pieczenia przekonasz się, dostęp do lepszej jakości akcesoriów, możliwy dzięki rozwojowi technologii, znacznie ułatwia wykonywanie obowiązków pani domu, czyniąc je mniej pracochłonnymi i prostszymi. Baba wielkanocna może być prawdziwym „ukoronowaniem” stołu (forma do babki Crown, na zdjęciu wyżej), albo wyrafinowanym deserem (forma do babki Chiffon, na zdjęciu niżej).
Aluminiowa forma do babki Chiffon
Pamiętaj, że zarówno babkę drożdżową, jak i jogurtową czy piaskową możesz upiec także w klasycznej formie keksowej (tzw. keksówce). Koniecznie sprawdź więcej na fartuszek.com.pl.