Nowe produkty

Newsletter

Śledź nas na Facebooku

Tradycyjną potrawą obecną zwykle na niedzielnym stole jest rosół – najczęściej z kaczki. Niemniej rosół można przygotować także na bazie wywaru z wołowiny, albo w wersji wegetariańskiej, na bazie samych warzyw.

Rosół powinien być esencjonalny i klarowny – żeby osiągnąć taki efekt, trzeba uzbroić się w cierpliwość i postępować zgodnie z przepisem. Gotowanie rosołu jest długotrwałe, ale na tak smaczne danie warto poczekać. Pierwsze rosoły stanęły na polskim stole najprawdopodobniej już w XVII wieku (kiedy ziemie polskie zalał „szwedzki potop”, tzw. wiek wojen). Dziś pokrzepiająca, rozgrzewająca zupa jest podawana także jako domowy sposób na przeziębienie, smutki i syndrom dnia poprzedniego.
Rosół

Tłusty rosół z kaczki można „odchudzić”

Rosół z kaczki należy do tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jego wadą jest to, że może wyjść zbyt tłusty, a przez to być mniej smaczny. Mamy jednak na to sposób. Jeżeli nie uda ci się znaleźć „chudej” kaczki, to po schłodzeniu rosołu zbierz nadmiar tłuszczu łyżką.

Do przygotowania rosołu z kaczki potrzebujesz następujących składników:

  • 1 porcja rosołowa kaczki (udka lub piersi i do tego korpus, szyję i skrzydła)

  • 6 marchwi

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1/2 korzenia średniej wielkości selera

  • 1 średni por

  • ok. 3,5 – 4 l wody

Proporcje warzyw możesz zmienić – w tym przypadku dominują marchewki, które nadają rosołowi słodszy smak. Niemniej możesz też wrzucić tyle marchewek, ile pietruszki i dodać więcej selera. Wtedy rosół będzie bardziej aromatyczny. Wśród przypraw najczęściej dodawanych do tej potrawy można natomiast wymienić (oprócz soli i pieprzu) 10 kulek ziela angielskiego, 5 listków laurowych, lubczyk i 1 cebulę, którą wcześniej zaleca się upiec lub opalić na gazie. Można też ją usmażyć. Nada rosołowi słodki smak i charakterystyczny, ostry aromat. Warto też dodać natkę pietruszki, najlepiej owiniętą grubą nicią, żeby nie rozpadła się podczas gotowania i żeby można ją było łatwo wyłowić po zakończeniu gotowania.
Włoszczyzna

Umyte i obrane warzywa korzeniowe trzeba przekroić na pół, a mięso starannie opłukać pod kranem. Do dużego garnka wkłada się warzywa i mięso kaczki, a następnie wodę, zile angielski i listki laurowe oraz 2 łyżki soli. Można też wrzucić do garnka natkę pietruszki i gałązkę lubczyku. Proces gotowania powinien trwać około 90 minut, najlepiej 120 minut. Kiedy rosół się zagotuje, na powierzchni powstanie piana (tzw. szumowiny). Trzeba ją zdjąć łyżką i wyrzucić. Od tego momentu gotujemy rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem.

Rosół wołowy czy drobiowy?

Rosół możesz przygotować także z kury, albo na bazie wołowiny. Drobiowy rosół charakteryzuje się jasnym kolorem, a ten wołowy ma zwykle ciemniejszy kolor. Wołowy rosół trzeba gotować nieco ponad 3 godziny! Na początek zagotowuje się mięso w wodzie. Kiedy woda się zagotuje trzeba zmniejszyć ogień i zebrać szumowiny. Od tego czasu musi minąć 1,5 godziny, żeby dodać warzywa, zioła i przyprawy. Rosół z mięsem i warzywami powinien się gotować jeszcze przez 1,5 godziny.

Z kolei rosół z kury przyrządza się w podobny sposób, ale czas gotowania liczy się nieco inaczej. Najpierw doprowadzamy do zagotowania się wody z mięsem. Po zebraniu szumowin od razu dodajemy warzywa i gotujemy rosół jeszcze przez około 3 godziny na małym, wolnym ogniu.

Rosół z gęsi i indyka – mniej znane, ale smaczne

Rosół z gęsi gotujemy dokładnie tak, jak rosół z kaczki. Trzeba jednak podkreślić, że gęsina ma nieco inny smak. Dlatego też w różnych przepisach kulinarnych można natknąć się na dodatkowe przyprawy do rosołu przygotowanego na jej bazie. Tytułem przykładu można wskazać na kulki jałowca (wystarczą 3 sztuki na garnek), cynamon (ok. pół łyżeczki), suszone śliwki (ok. 3 sztuki) ora goździki (ok. 5 sztuk). Korzenne przyprawy nadają rosołowi niezwykły, głęboki aromat, który jest lekko słodki. Suszone śliwki wpływają także na aromat oraz podkreślają smak rosołu i mięsa. Podobne przyprawy możesz dodać do rosołu z indyka, który gotuje się w taki sam sposób, jak wskazany w przedstawionym wyżej przepisie na rosół wołowy. Dodatkowo można jeszcze dodać sos sojowy, który jest nieodłącznym składnikiem wegetariańskiego rosołu.
Rosół z mięsem

Rosół wegetariański, a smakuje jak z mięsa!

Sekret bogatego smaku wegetariańskiego rosołu tkwi w kompozycji przypraw i warzyw oraz dodatku sosu sojowego – to właśnie ten produkt zawiera dużo glutaminianu sodu odpowiadającego za smak umami. Ten sam glutaminian sodu znajduje się w mięsie, dlatego rosół wegetariański doprawiony sojowym sosem smakuje tak, jakby został przygotowany w tradycyjny sposób. Składniki, które możesz dodać do wegetariańskiego rosołu są dokładnie takie, jak wyżej. Mniejsza jest jednak objętość – bo nie ma mięsa. Krótszy jest również czas gotowania – na przyrządzenie rosołu wegetariańskiego potrzeba około 1,5 godziny. Sos sojowy i łyżkę oleju (najlepiej lnianego, albo innego zdrowego tłuszczu) dodaj dopiero pod koniec gotowania.
Rosół wegetariański

O pomidorowej, kluskach lanych i makaronie

Przeważnie z niedzielnego obiadu powstaje obiad na poniedziałek – słynna polska pomidorowa. Ta kulinarna tradycja jest już tak ugruntowana i powszechna, że stała się jednym z tych „dóbr narodowych”, o których pisze się piosenki i żartuje. Właściwie wystarczy dodać tylko koncentrat lub przecier pomidorowy. Makaron i kluski też mogą być „z wczoraj”. Najczęściej rosół podaje się z makaronem typu nitki, coraz rzadziej z tradycyjnym domowym makaronem. Pewnym urozmaiceniem może być podanie rozgrzewającej zupy z lanymi kluskami. Rosół można wykorzystać również jako bazę dla innej zupy, ale jakoś tak się złożyło, że najczęściej powstaje z niego pomidorowa.
Kociołek ceramiczny

Gotuj w kociołku lub klasycznym garnku

Do przygotowania rosołu potrzebujesz dużego garnka o pojemności co najmniej 4 - 5 litrów, np. ceramicznego kociołka Flame, albo tradycyjny garnek ceramiczny Flame. Wybierz odpowiednio solidne naczynie o dużej objętości, żeby uniknąć wykipienia rosołu i móc łatwo zestawić go z ognia.
Garnek ceramiczny Flame