Nowe produkty

Newsletter

Śledź nas na Facebooku

Amerykańska kuchnia jest bardzo specyficzna. Nie chodzi o dania typu fast food, ale raczej o sposób łączenia różnych składników. Zupa musi być pożywna, burger podany z dobrymi dodatkami, a deser słodki i podany w dużej porcji.

Amerykanie nie idą na kompromis – każde danie powinno być smaczne i łatwe w przygotowaniu. Z jednej strony bardzo prosta, z drugiej nieco wykwintna – kuchnia amerykańska jest warta poznania, najlepiej w praktyce. Poniżej przedstawiamy najbardziej znane i specyficzne potrawy, którymi zajadają się Amerykanie.
Banana Split

Amerykańska kuchnia i jej wpływy

Obecnie często mówi się o wpływach amerykańskiej kuchni na kulinarne przyzwyczajenia mieszkańców innych regionów świata. Niemniej niewielu pamięta o tym, że kuchnia amerykańska ukształtowała się również pod wpływem wielu różnych tendencji. Ameryka jest mieszaniną kultur, a każda mniejszość narodowa pojawiająca się tam w ciągu ostatnich stuleci dokładała swoje trzy grosze do kulinarnej tradycji Stanów Zjednoczonych. Na ukształtowanie się kuchni amerykańskiej wpłynęli Europejczycy i Chińczycy. Amerykańska kuchnia rozwijała się również pod wpływem kuchni afrykańskiej i indiańskiej. Z pozoru jednolita i rodowita kuchnia amerykańska ma zatem bardzo bogaty, zróżnicowany rodowód. Nie jest ona też tak jednolita jak mogłoby się wydawać – w każdym stanie panują nieco inne zasady i sposoby przyrządzania potraw. Jedynym uniwersalnym elementem amerykańskiej kuchni są dania typu fast – food (cheeseburger, hamburger, hot – dog). Wybraliśmy najbardziej charakterystyczne dania, którymi zajadają się mieszkańcy USA.
Burgery

Zupa kukurydziana z chili

Na obiad amerykanie jedzą często makaron z serem, albo steki. Do popularnych dań amerykańskich należy również zupa kukurydziana z chili. Do jej przygotowania potrzebujesz takich składników, jak:

  • 2 duże puszki kukurydzy

  • 700 ml warzywnego bulionu

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • 1 łyżkę masła

  • biała część pora

  • przyprawę chili (pół łyżeczki)

  • pieprz i sól

Czerwony kociołek Flames

Pokrój cebulę w piórka i podsmaż ją na maśle w garnku. Pora i marchew pokrój w plasterki. Dodaj je do cebuli, chwilę smaż i zalej bulionem. Kolejny etap do odsączenie kukurydzy z zalewy i dodanie jej do garnka. Po 10 minutach gotowania trzeba całość zblendować. Na koniec dodaj chili, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko i gotowe. Kukurydzianą zupę można podawać z jogurtem, startym serem, albo grzankami. Możesz przygotować więcej zupy z dodatkiem chili w bardzo pojemnym ceramicznym kociołku. Przekonasz się, że jej kremowy, słodki smak podbije podniebienia nawet wybrednych smakoszy.
Chili con Carne

Burgery – podstawa amerykańskiej kuchni fast – food

Burgery nie będą kwalifikowały się do fast – food, jeżeli użyjesz dobrych jakościowo składników i przygotujesz je samodzielnie. Możesz je później zjeść w zapieczonej bułce z serem i dodatkami (np. pomidorem, sosem, cebulą i piklami). Do przyrządzenia słynnych kotletów potrzebujesz takich składników, jak:

  • 1 kg wołowiny

  • pieprz i sól

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 żółtko

  • 1 ząbek czosnku

Pokrój mięso na kawałki, posyp przyprawami i natrzyj kawałkami czosnku. Następnie zmiel mięso za pomocą maszynki. Dodaj do niego żółtko i delikatnie wymieszaj. Uformuj kotlety i smaż na grillowej patelni. Grilluj je na dużym ogniu przez 3 minuty, a później przewróć na drugą stronę. Do przyrządzenia burgerów przyda Ci się specjalny kamień grillowy. Można go wykorzystać także do grillowania warzyw i przygotowywania steków.
Kamień grillowy

Banana split – banan, lody i mnóstwo słodkich dodatków

Nagłówek w zasadzie opisuje recepturę na ten deser. Bardzo słodki, obfity deser lodowy jest przyrządzony z jednego banana przekrojonego na pół. W środku trzeba ułożyć trzy gałki lodów – jedną o smaku waniliowym, drugą o smaku czekoladowym, a trzecią o smaku truskawkowym. Waniliowe lody polewa się sokiem ananasowym, truskawkowe – truskawkowym sosem, a gałkę czekoladową – sosem czekoladowym. Na wierzch trafia jeszcze dość duża porcja bitej śmietany oraz pokruszone włoskie orzechy jako dekoracja. Banana Split jest często zdobiony także wiśniami kandyzowanymi w likierze Maraschino.
Miętowy talerz Gourmet

Banana Split był wielokrotnie modyfikowany – np. zwiększano porcję lodów, wybierano tylko polewę o smaku czekoladowym, a banana przed podaniem podgrzewano na maśle. Według innej receptury gałki lodów trzeba polać ciepłym, karmelowym sosem. Tak obfite desery, jak banan split, najlepiej podawać na klasycznym talerzu. Wystarczającą dekoracją są wymienione wyżej dodatki.

Banana Split