Nowe produkty

Newsletter

Śledź nas na Facebooku

Słynna angielska herbatka popołudniowa znana jako five o'clock została zapoczątkowana z inicjatywy księżnej Anny Bedford.

Obiad jadała ona około południa trudno było jej zatem doczekać do wieczornego posiłku. Poleciła sługom, aby przynosili do jej pokoju drobne przekąski, ciastka i herbatę. Początkowo zwyczaj księżnej Anny był okryty tajemnicą. Później jej nawyk przerodził się w modę na popołudniową herbatę. Podwieczorek zaczęto traktować jako okazję do spotkań towarzyskich. Wyższe sfery pokochały ten zwyczaj.
Muffiny

Specjały serwowane podczas podwieczorków

Początkowo podczas podwieczorków serwowano głównie słodkie bułeczki, dżem i słodką, gęstą śmietankę. Z czasem do podstawowego menu dołączyły inne smakołyki nie tylko słodkie desery, ciasta i ciastka, ale również kanapki z szynką i ogórkiem, za którymi księżna Anna Bedford przepadała.

Bułeczki z wiśniową konfiturą

Do przygotowania bułeczek drożdżowych z wiśniową konfiturą potrzebujesz następujących składników:

  • 1 kg mąki pszennej tortowej

  • 1 szklankę cukru

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1/3 szklanki oleju

  • 100 g drożdży

  • 2 jaja

Rozpuść drożdże w mleku, pozostawiając połowę przygotowanej porcji na później, do ciasta. Dodaj do drożdży dwie łyżeczki cukru i odstaw miskę w ciepłe miejsce, żeby pobudzić je do podziału. Następnie przesiej mąkę, a w środku górki zrób małe wgłębienie. Wsyp do niego cukier i rozbełtane dwa jaja, a także wyrośnięte drożdże. Kiedy składniki będą już wymieszane dodawaj stopniowo mleko zagniatając ciasto. Odpowiednio przygotowane ciasto drożdżowe ostaw na 60 minut w ciepłe miejsce.

Filiżanka ze spodkiem Vintage Indigo

Po upływie tego czasu rozwałkuj je na blacie i podziel na równe części, z których uformujesz bułeczki. Najłatwiej zrobić to okrągłą foremką, albo szklanką. Na każdym krążku trzeba położyć łyżeczkę konfitury wiśniowej i dokładnie zlepić brzegi, żeby owocowe nadzienie nie wyciekło podczas gotowania. Gotowe bułeczki przełóż do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc je zlepioną częścią do dołu. Czas pieczenia wynosi 15 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza. Upieczone bułeczki posyp cukrem pudrem. Nawiązują one do tradycyjnych podwieczorków, dlatego proponujemy podawać je do herbaty serwowanej w filiżankach Vintage Indigo.

Tartaletki zamiast tarty

Na angielski podwieczorek możesz też podać tartę. Sprawdź więcej w artykule „Tarta – wytworna dama francuskiego stołu”. Proponujemy wypróbować przepis na tartaletki z budyniem. Poniższy przepis pozwoli Ci przygotować 10 sztuk. Do przygotowania ciasta potrzebujesz następujących składników:

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 50 g cukru pudru

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki wody

  • szczyptę soli

Tartaletka z jabłkiem

Przygotowanie masy budyniowej także jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać 1 opakowanie budyniu śmietankowego z odrobiną mleka (ok. 75 ml) i ugotować go w rondlu z 300 ml mleka. Do gotującego się budyniu warto dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki masła. Do przyrządzenia tartaletek potrzebne będą także owoce najlepiej sezonowe. Proponujemy truskawki, wydrylowane czereśnie, brzoskwinie pokrojone na półplasterki, a także borówki. Przygotuj sobie także odrobinę masła i mąki do foremek.

Przygotowanie tartaletek zacznij od wyrobienia kruchego ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól, schłodzone masło oraz żółtko. Posiekaj wszystkie składniki, a następnie połącz ręką odpowiednio je ugniatając. Gładkie, jednolite ciasto uformowane na kształt kuli trzeba schłodzić w lodówce. Po upływie około 30 minut chłodzenia trzeba je rozwałkować. Płat ciasta kładzie się na foremki umieszczone obok siebie i delikatnie dociska, żeby je wypełniło. Pozostałości z rozwałkowanego ciasta składamy w kulę i ponownie rozwałkowujemy, żeby w podobny sposób wypełnić nimi pozostałe foremki.

Ciasto umieszczone w foremkach ponakłuwaj widelcem, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Czas pieczenia wynosi ok. 15 minut. Wyjmij foremki z piekarnika i ostudź, a następnie delikatnie odwracając je do dnem do góry przełóż tartaletki na talerz.

Filiżanka ze spodkiem w truskawki

Ugotuj budyń według wskazanej wyżej receptury. Czas gotowania powinien wynosić około 2 3 minuty. Masę trzeba cały czas mieszać, także po zdjęciu z gazu. Następnie przelej budyń do tartaletek, powinien być jeszcze lekko ciepły. Umyte owoce połóż na budyniowej masie. Wstaw tartaletki do lodówki – należy podawać je schłodzone. Jeżeli ozdobisz tartaletki truskawkami, stół będzie wyglądał schludnie i pięknie, jeżeli herbatę podasz w filiżankach ozdobionych truskawkowym wzorem, np. Strawberry Faire.

Babeczki jagodowe z kremem

Do przygotowania 12 babeczek jagodowych ozdobionych kremem potrzebujesz następujących składników:

  • 160 g masła

  • 120 g cukru pudru

  • 165g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 jaja

  • 1/2 szklanki borówek

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Filiżanka ze spodkiem Alicja w krainie czarów

Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Utrzyj masło z cukrem, a następnie dodaj po kolei jaja nie wszystkie naraz. Na koniec do masy wrzuć ekstrakt z wanilii. Wymieszaj szpatułką suche składniki przełożone do masy. Połącz ją z borówkami, a następnie przełóż do foremek. Czas pieczenia wynosi 20 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza. Zanim babeczki się upieką i ostygną przygotuj krem. Wymieszaj 200 ml śmietany kremówki (36%) z 250 g serka mascarpone i dodaj do niego 50 ml musu z borówek. Podczas przyrządzania kremu wszystkie wymienione składniki powinny być schłodzone. Krem powinien być następnie schłodzony w lodówce (ok. 30 minut). Następnie można nim udekorować rękawem cukierniczym z dowolną tylką do dekorowania wypieków. Babeczki można dodatkowo udekorować borówkami. Muffiny kojarzą się ze smakami dzieciństwa, dlatego proponujemy zaserwować je z herbatą w filiżankach z motywem Alicja w Krainie Czarów.

Muffiny z jagodami

Możesz też przygotować muffinki ozdobione lukrem, albo innymi dodatkami. Sprawdź więcej w artykule „Babeczki z fantazją – muffiny na przyjęcie, podwieczorek i inne okazje”.

Francuskie magdalenki na angielskim podwieczorku

Magdalenki są przysmakiem, którym zajadał się główny bohater powieści Marcela Prousta W drogę Swanna” - pierwszej części serii W poszukiwaniu straconego czasu”. Do przygotowania magdalenek potrzebujesz specjalnej formy z wgłębieniami w kształcie muszelek. Do przyrządzenia 15 ciastek potrzebujesz następujących składników:

  • 200 g masła

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 8 żółtek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Forma do magdalenek

Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Zmiksuj cukier z żółtkami i dodaj pozostałe składniki ciągle mieszając. Miskę przykryj aluminiową folią, a następnie wstaw ją do lodówki na 60 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj specjalną formę do pieczenia magdalenek smarując ją masłem i osypując mąką. Nie będzie to konieczne, jeżeli masz formę silikonową (np. formę do magdalenek Gourmet). Następnie, schłodzone ciasto przełóż łyżką do foremek. Czas pieczenia wynosi 15 minut. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem. Dodatkowo, zamiast 1 łyżki mąki możesz dodać 1 łyżkę kakao do ciast, aby ciastka miały czekoladowy smak. Możesz także dodać rodzynki (50 g), owoce kandyzowane (100 g) i smażoną skórkę pomarańczową (20 g).

Magdalenki z silikonowej formy

Drożdżowe pierożki z jabłkami i cynamonem

Drożdżowe pierożki są nieco mniej sycące niż bułeczki z wiśniowymi konfiturami, ale do ich przyrządzenia też potrzebne będą drożdże. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania pysznych ciastek są następujące:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 250 g schłodzonego masła
  • 60 g świeżych drożdży

  • 1/4 l kwaśnej śmietany

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżeczka cukru

  • słoiczek marmolady z jabłek

  • 2 łyżeczki cynamonu

Porcelanowa patera

Rozetrzyj drożdże ze śmietaną (1 2 łyżki) i cukrem, a na stolnicę wysyp przesianą mąkę ze szczyptą soli oraz pokrojone masło. Siekaj ciasto nożem, aż powstanie kruszonka. W kopczyku zrób zagłębienie, do którego wlej rozczyn z drożdży oraz pozostałą część śmietany. Zagnieć ciasto i schowaj je do lodówki zawinięte w folię. Po upływie ok. 30 minut rozwałkuj ciasto na blacie i wykrawaj z niego krążki. Na środek połóż łyżeczkę marmolady wymieszanej z cynamonem. Składaj je na półksiężyce zlepiając brzegi. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz ciastka 20 minut. Pierożki zaserwuj gościom na paterze, np. na porcelanowej paterze Lavender ozdobionej kwiecistym motywem.