Nowe produkty

Newsletter

Śledź nas na Facebooku

Makaroniki są małymi, francuskimi ciasteczkami, z których słynie stolica Francji. Obecnie można ich skosztować nie tylko w Paryżu.

Kolorowe, lekkie makaroniki są słodką przekąską do kawy. Można je także podarować z okazji imienin, albo zupełnie bez okazji najbliższej osobie. Pod względem kształtu przypominają one bezę przekładaną nadzieniem.



Makaroniki wg Nicolasa Boussina

Swoim przepisem podzielił się mistrz cukiernictwa, który francuskie specjały zna lepiej niż ktokolwiek inny – Nicolas Boussin. Do przyrządzenia 75 makaroników potrzebujesz następujących składników:

  • 300 g proszku migdałowego

  • 300 g cukru pudru

  • 330 g cukru

  • 220 g białek

  • 100 g wody

  • posypka do ciasta (opcjonalnie)

Najpierw dwukrotnie przesiej przez sito proszek migdałowy i cukier puder. Następnie ugotuj 300 g cukru z wodą w temperaturze 110 stopni Celsjusza. Ubij lekko 110 g białek z 30 g cukru. Połącz syrop z masą białkową i ubijaj do momentu, aż masa ostygnie całkowicie. Wymieszaj pozostałą część białek z proszkiem migdałowym i cukrem pudrem. Następnie wymieszaj migdałową masę z ubitą masą białkową, aby uzyskać jednolitą masę.
Silikonowa forma do tarty Duo

Do przygotowania makaroników potrzebny będzie silpat. Jeżeli nie masz pod ręką maty silikonowej do makaroników możesz użyć formy silikonowej do tarty (np. silikonowej formy Duo), albo płaskiej formy metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładaj na niego masę używając rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 10 mm, tworząc okrągłe ciasteczka przypominające biszkopty. Przed wstawieniem silpatu do piekarnika z termoobiegiem posyp je posypką. Czas pieczenia wynosi 8 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Po upieczeniu makaroników przełóż tacę na ruszt i pozostaw do ostygnięcia. Na koniec odklej skorupki i przełóż je dowolnym nadzieniem.

Historia bezowych ciasteczek

Makaroniki – bezowe ciastka przełożone delikatnym kremem – mają bogaty rodowód. Wywodzą się one z Włoch i Francji, a pierwsze smakołyki tego typu pojawiły się już w XIII wieku. Makaroniki, które znamy dziś pojawiły się po raz pierwszy na początku XX wieku w cukierni Laduree. Ciągle powstają bezowe ciastka w nowych smakach i kolorach. Makaroniki są doskonałym pomysłem na podwieczorek w angielskim stylu – goście będą oczarowani. Zaserwuj je na ozdobnej paterze porcelanowej (np. Glass Dome Sweetly Does It).
Patera porcelanowa

Makaroniki z kremem waniliowym

Bezowe ciasteczka migdałowe doskonale komponują się z waniliowym kremem. Poniższy przepis pozwoli na przygotowanie około 40 makaroników. Do przyrządzenia masy na ciasteczka potrzebujesz takich składników, jak:

  • 240 g mąki migdałowej

  • 400 g cukru pudru

  • 6 białek

  • 100 g drobnego cukru

  • 1 opakowanie czerwonego barwnika spożywczego

Krem waniliowy łatwo przyrządzisz ze schłodzonej śmietanki 30% oraz kremu do tortów i ciast typu instant. Możesz oczywiście przygotować krem bez uciekania się do tej prostej metody, ale tak będzie po prostu szybciej. Przepis na krem waniliowy znajdziesz poniżej.

Do przyrządzenia makaroników potrzebujesz dwóch, płaskich foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Przygotowanie ciasta zacznij od wymieszania mąki migdałowej z cukrem pudrem. Zamiast mąki migdałowej możesz użyć zmielonych migdałów, ale bez skórek. Ubij białka, a gdy piana będzie stopniowo nabierała coraz większej sztywności, dodawaj stopniowo cukier. Na koniec dodaj barwnik spożywczy, aby uzyskać odpowiedni kolor masy. Do przygotowanej w ten sposób masy białkowej dodaj sypkie składniki w dwóch turach. Wymieszaj masę szpatułką, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Odpowiednio przygotowaną masę przełóż do woreczka. Wyciskaj na papier porcje o średnicy około 2,5 cm. Formy z makaronikami powinny przez około 30 – 60 minut być pozostawione w pokojowej temperaturze. Kiedy ich powierzchnia będzie sucha trzeba wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza. Zalecany czas pieczenia wynosi w granicach 8 – 12 minut. Nie można doprowadzić do tego, żeby się zarumieniły. Gotowe makaroniki po wyjęciu z piekarnika powinny być pozostawione na 10 min w formie, a potem przełożone na kratkę i ostudzone.

Przygotowanie kremu "z torebki" jest bardzo proste. Wystarczy ubić zawartość opakowania mikserem ze schłodzoną śmietanką. Później wystarczy tylko przełożyć gotowy krem do woreczka i wyciskać go na płaską stronę ciasteczka, po czym przykryć drugim.

Alternatywny przepis na krem

Jeżeli nie przepadasz za kremami "z torebki", przygotuj krem z następujących składników:

  • 150 g serka mascarpone

  • 1 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczek cukru wanilinowego

Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę Jeżeli chcesz nadać kremowi różowy kolor i inny smak, dodaj do niego 2 łyżki różanej marmolady, zamiast cukru wanilinowego. Najpierw zmiksuj serek z cukrem pudrem, a później dodaj marmoladę i zmiksuj jeszcze raz.

Żółte makaroniki z kremem cytrynowym

Sposób przyrządzenia makaroników w żółtym kolorze jest taki sam, jak wyżej wskazany. Różnica polega jedynie na tym, że zamiast czerwonego barwnika spożywczego trzeba zastosować żółty barwnik.

Do przyrządzenia cytrynowego kremu potrzebujesz następujących składników:

  • 1 jajo

  • 1 cytryna

  • 1 żółtko

  • 40 g masła

  • 30 g cukru pudru

Utrzyj jajko, żółtko i masło z cukrem pudrem. Po uzyskaniu masy o jednolitej konsystencji dodaj sok z cytryny. Całą masę trzeba przelać do rondelka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Wystarczy około 10 minut, żeby krem zgęstniał.
Waga kuchenna Living Nostalgia

Rzadko się zdarza, żeby makaroniki wyszły idealne za pierwszym razem. Niezwykle istotne jest dokładne odmierzenie składników. Możesz użyć miarki, albo wagi kuchennej (np. Living Nostalgia). Jeżeli nie będą miały pożądanej konsystencji i idealnego kształtu nie zniechęcaj się do tych bezowych ciasteczek z migdałowej mąki.