Nowe produkty

Newsletter

Śledź nas na Facebooku

Makarony są podstawowymi składnikami dań głównych, które możesz przygotować w bardzo krótkim czasie. Może na ich ugotowanie lub upieczenie trzeba czekać dłużej niż 15 minut, ale sam czas potrzebny na ich przygotowanie jest bardzo krótki.

Na świecie istnieje ponad trzysta odmian makaronów, w tym większość gatunków jest związanych z kuchnią włoską. Do podstawowych składników dań makaronowych należą między innymi świeże zioła i warzywa, a czasami także różne gatunki mięs.

Bigoli – pełnoziarnisty makaron podobny do spaghetii

Makaron bigoli może być przygotowany z pełnoziarnistej mąki pszennej, albo występować jako gatunek makaronu gryczanego. W odróżnieniu od spaghetii jest grubszy i bardziej mięsisty. Najlepiej smakuje z gęstym sosem.

Makaron bigoli przyrządzony z pszennej mąki dobrze łączy się z mięsnym sosem. Proponujemy przygotować go z drobiowym mięsem – z piersią z kurczaka, albo kaczki.

Do przyrządzenia sosu potrzebne będą następujące składniki:

  • 250 g makaronu bigoli

  • 1 pierś z kurczaka

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1/2 szklanki borowików

  • 1 ząbek czosnku

  • 150 g pomidorów z puszki

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w dość drobną kostkę.Następnie dodaj marchew i seler naciowy oraz pokrojone borowiki. Ewentualnie możesz wykorzystać pieczarki. Kiedy sos nieco odparuje dodaj pomidory z puszki i przyprawy. Gotuj na małym ogniu często mieszając aż do uzyskania gęstej, w miarę jednolitej konsystencji. Kiedy sos będzie gotowy wymieszaj go z ugotowanym al dente makaronem.
Szklany rondel z pokrywką

Makaron cannelloni

Cannelloni jest gatunkiem makaronu przypominającym duże rurki. Ten gatunek jest znany także pod nazwą manicotti. Ten rodzaj jest idealny do dań z nadziewanego makaronu. Farsz można przygotować z warzyw, mięsa, albo serów. Nafaszerowane cannelloni trzeba zalać sosem i zapiec. Nie ma potrzeby gotowania makaronu przed zapiekaniem, ale powinno się zastosować odpowiednio dużo sosu, o odpowiedniej konsystencji.

Makaron cannelloni smakuje wyśmienicie, nadziewany mięsnym lub warzywnym farszem, a następnie zapiekany pod warstwą sosu pomidorowego i mozzarelli. Do przyrządzenia dania potrzebne będą następujące składniki:

  • 250 g makaronu cannelloni

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 200 g mrożonego szpinaku

  • 700 ml przecieru pomidorowego

  • 125 ml bulionu

  • 200 g mozzarelli

  • 2 łyżeczki oregano

  • 1 duża cebula

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1 ząbek czosnku

Najpierw zajmij się przygotowaniem farszu. Włóż mięso do miski, przypraw je szczyptą soli i pieprzu oraz oregano. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a po zeszkleniu na patelni dodaj do mięsa. Włóż na patelnię szpinak i podgrzewaj dopóki się całkowicie nie rozmrozi. Wtedy możesz dodać go do mielonego mięsa. Wymieszaj mięso z dodanymi do niego składnikami, dodając stopniowo mleko.

Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu pomidorowego. Wlej do rondla łyżkę oliwy i podsmaż trochę czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj przecier i bulion, a następnie całość zagotuj. Dodaj szczyptę cukru, pieprzu i soli oraz świeżą bazylię. Dodaj pół szklanki sosu do farszu i dokładnie go wymieszaj.
Naczynie do zapiekania Vintage Indigo

Na dno naczynia żaroodpornego (np. naczynia do zapiekania Vintage Indigo) wylej cienką warstwę sosu pomidorowego. Nafaszeruj makaron i ułóż go w naczyniu. Polej wierzch pozostałością sosu i połóż na wierzch cienkie plastry mozzarelli. Możesz też użyć startej mozzarelli. Przykryj wierzch folią aluminiową w taki sposób, aby błyszcząca strona była skierowana do wewnątrz. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 30 minutach zapiekaj jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.

Makaron cappellini, conchigliette i coquillettes

Makaron cappellini znany także jako capelli d'angelo to w dosłownym tłumaczeniu "włosy anioła". Ma on postać długich,cienkich nitek zwykle uformowanych w gniazda. Do jego produkcji wykorzystuje się pszenicę, albo grykę. Makaron conchigliette ma kształt małych muszelek. Występuje on także w większych wymiarach określanych jako conchiglie – są na tyle duże, że można je nafaszerować, tak jak cannelloni. Makaron w kształcie muszelek jest świetną bazą dla zapiekanek i sałatek. Do jego produkcji wykorzystuje się pszenicę durum. Z kolei coqulliettes, czyli makaron w kształcie kolanek jest dodawany do zup, mięsnych sosów, a także sosów serowych

Farfalle w serowym sosie

Farfalle jest makaronem w kształcie kokardek, ale sam słowo farfalla oznacza "motyl". Pierwsze receptury pochodzą z XV wieku. Najlepiej smakuje z sosem przyrządzonym na bazie mięsa, pomidorów i śmietany. Sos nie powinien być przygotowany ze zbyt rozdrobnionych składników. Do przyrządzenia farfalle w serowym sosie potrzebne będą następujące składniki:

  • 300 g makaronu

  • 400 g pomidorów koktajlowych

  • 100 g rukoli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 50 g masła

  • 2 łyżki mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 2 szklanki tartego sera (np. Gouda, mozarella, edamski)

  • natka pietruszki

  • szczypta gałki muszkatołowej

Przesmaż pokrojone na pół pomidorki koktajlowe na oliwie (ok. 1 minutę). Pod koniec wsyp też rukolę. Ugotuj makaron al dente. Roztop masło i wymieszaj je z mąką. Kiedy mleko się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj sos jeszcze przez kolejne 2 minuty. Zdejmij rondel z ognia i wymieszaj ze startym serem dopóki się nie rozpuści. Na koniec dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki. Zamiast niej możesz dodać zioła prowansalskie. W wersji nie dla wegetarian do dania można dodać jeszcze podsmażony boczek pokrojony w kostkę. Gotowy sos wymieszaj z makaronem i podsmażonymi warzywami.

Fettuccine – małe wstążki podobne do tagliatelle

Fettucine ("małe wstążki") jest makaronem produkowanym z pszenicy durum, której zawdzięcza sprężystość i odpowiednią grubość. Przygotowuje się go zazwyczaj w wersji al dente. Tradycyjnie serwuje się go z lekkimi i średnimi sosami o kremowej konsystencji, przygotowanymi na bazie pomidorów, serów, albo śmietany. Może być serwowany również z kurczakiem, albo owocami morza (np. krewetkami).

Fusilli – idealny do zapiekanek i zup

Fussili znany w Polsce jako świderki jest produkowany zwykle z pszenicy durum. Może być dodawany do zup, sałatek, a także do dań głównych, które wymagają odgrzewania. Makaron charakteryzujący się skręconym kształtem pasują do lekkich oraz ciężkich sosów przygotowanych na bazie mięs.

Lasagne – z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Makaron lasagne ma postać szerokich, długich płatów, które można wykorzystać do zapiekanek przyrządzanych na bazie mięs, serów i pomidorów. Do przyrządzenia lasagne z mozzarellą i pomidorami potrzebujesz następujących składników:

  • 9 płatów makaronu lasagne

  • 3 kulki mozzarelli

  • 1 słoik suszonych pomidorów

  • cebula

  • 500 g mielonego mięsa

  • 2 puszki pomidorów pellati

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 250 ml mleka

  • 30g masła

  • 50 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

Obierz i pokrój cebulę na drobną kostkę. Podsmaż ją na łyżce oliwy w garnku. Do zeszklonej cebuli wrzuć mielone mięso. Dolej sok z pomidorów pelati, a następnie rozgniecione widelcem pomidory. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz zioła prowansalskie. Gotuj sos na wolnym ogniu często mieszając. Zdejmij sos z ognia i dodaj sól. Następnie w osobnym garnku podgrzej 250 ml mleka. W rondlu roztop 30 g masła. Dodaj do niego 50 g mąki pszennej. Podgrzewaj całość przez około 2 minuty ciągle mieszając. Do masy dodaj gorące mleko, szczyptę soli i pieprzu. Możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej. W sosie nie może być grudek, dlatego do mieszania zamiast łyżki użyj trzepaczki. Następnie pokrój suszone pomidory w paski, a mozarellę w plastry.

Na dno żaroodpornego naczynia wylej 1/3 sosu bolońskiego. Połóż 3 płaty lasagne, a następnie przykryj je sosem beszamelowym. Przełóż połowę pomidorów, a następnie przykryj je warstwą mozzarelli. Nałóż drugą warstwę sosu bolońskiego, kolejne 3 płaty makaronu, warstwę sosu beszamelowego i suszone pomidory. Przykryj je pozostałością sosu bolońskiego, 3 płatami makaronu, ostatnią częścią sosu beszamel i plastrami mozzarelli. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia wynosi 25 minut.

Orecchiette i lumache – włoskie uszka i ślimaki

Orecchiette jest makaronem przypominającym kształtem uszka. Do ich przygotowania wykorzystuje się mąkę typu semolina. W środku makaron jest cieńszy, a z zewnątrz grubszy. Poszczególnym sztukom makaronu nadaje się odpowiedni kształt poprzez wykrawanie krążków ciasta i wypychanie kciukiem zagłębienia. Makaron orecchiette jest bardzo popularny w Apulii – regionu położonego w południowej części Włoch, ale jego ojczyzną jest francuska Prowansja. Orecchiette jest cenionym dodatkiem do sałatek warzywnych. Dobrze łączy się on także z mięsnymi i warzywnymi sosami. Lumache jest natomiast mało znanym makaronem w kształcie muszelek ślimaka. Są to złożone na pół rurki puste w środku, dostępne w wersji gładkiej, albo z karbowanymi brzegami. Doskonale pasują do zup i zapiekanek makaronów. Występują one w różnych rozmiarach – duże lumache mogą być nadziewane lekkim farszem i zapiekane.

Pappardelle, penne i ravioli

Pappardelle jest makaronem wywodzącym się od słowa "pożerać" (wł. Pappare). Jest szerszy od tagliatelle, ale węższy niż lasagne. Ten typ makaronu jest przyrządzany na bazie jajek. Najlepiej smakuje z gulaszem oraz z ciężkimi sosami. Penne wywodzi się od włoskiego słowa "pióra" (wł. Penne). Makaron ten bywa określany także mianem mostaccioli. Rurki są dostępne w wersji gładkiej i karbowanej. Wywodzą się one z regionu Kampania położonego w południowej części Włoch. Co ciekawe, do produkcji penne wykorzystuje się nie tylko pszenicę durum, ale również ryż i kukurydzę. Można używać go do zup, zapiekanek, sałatek i gulaszu.

Ravioli jest natomiast nadziewanym makaronem, który może mieć owalny, kwadratowy, albo prostokątny kształt. Makaron ma bardzo długi rodowód – pierwsze ravioli przyrządzono w średniowieczu. Do nadziewania służy nadzienie przygotowane z mięsa, owoców morza, sera ricotta, albo warzyw i grzybów. Ravioli przyrządzone na bazie tradycyjnej receptury jest potrawą wegetariańską.

Rigatoni, ruote i spaghetti

Rigatoni ma postać prostych rurek z prążkami i należy do podstawowych składników tradycyjnych dań w południowej i środkowej części Półwyspu Apenińskiego. Najczęściej podaje się go z pomidorowo – mięsnym sosem i posypuje mozzarellą lub serem romano. Ruote jest makaronem w kształcie krążków. Serwuje się go z sosami o konsystencji zawiesiny oraz z zupami i sałatkami. Długi i cienki makaron – spaghetti – należy z pewnością do najbardziej znanych rodzajów makaronu. Najczęściej serwujemy go z sosami carbonara, neapolitańskim lub bolońskim. Produkuje się go z mąki pszennej, mąki durum oraz z mąk smakowych (np. pomidorowej, szpinakowej).

Makaron Tagliatelle

Tagliatelle wywodzi się z północnej części Włoch. Pierwsze receptury umożliwiające jego przygotowanie pochodzą z regionu Emilia Romania. Makaron ma kształt wstążek w kolorze naturalnym lub zielonym. Tagliatele doskonale łączy się z sosami o gęstej konsystencji – np. z sosem śmietanowym. Do przygotowania takiego dania potrzebujesz następujących składników:

  • 500 g makaronu tagliatelle

  • 1 podwójną pierś z kurczaka

  • 200 g pieczarek

  • 1 sztukę cebuli

  • 4 ząbki czosnku

  • 100 g żółtego sera

  • 2 szklanki śmietany

  • sól, pieprz, bazylia

  • olej

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju Dodaj do niej drobno pokrojone pieczarki i ciągle smaż często mieszając. Kiedy grzyby już będą gotowe dodaj drobno posiekany czosnek. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu. Po zdjęciu patelni z ognia pokrój pierś z kurczaka na drobne paski i podsmaż na osobnej patelni. Dodaj do mięsa śmietaną. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodaj pieczarki z czosnkiem i cebulą. Dodaj do sosu bazylię i ser starty na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj sos z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente w garnku.
Ceramiczny garnek Flame

Chiński makaron jajeczny

Chiński makaron jajeczny jest dostępny w postaci świeżego makaronu oraz w wersji suszonej. Do jego produkcji wykorzystuje się między innymi mąkę pszenną, sól, skrobię kukurydzianą i olej, ale głównym składnikiem są jajka. Chiński makaron jajeczny pełni rolę bazy dla wielu dań azjatyckiej kuchni. Proponujemy połączyć go z mięsem z kaczki oraz warzywami. Do przygotowania wyśmienitego obiadu potrzebujesz takich składników, jak:

  • 100 g makaronu jajecznego

  • 1 czerwona papryka

  • 3 młode marchewki

  • szklanka zielonej fasolki szparagowej

  • 2 cebule dymki bez szczypiorku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu

Ugotuj makaron jajeczny w wodzie (ok. 4 minuty). Następnie podsmaż na patelni posiekaną cebulę, a następnie pokrojoną w kostkę pierś z kaczki. Obetnij końcówki fasolki szparagowej i podziel ją na mniejsze części. Paprykę i marchew pokrój w słupki. Na koniec dodaj 2 łyżki sosu sojowego, przyprawy oraz makaron i wszystko wymieszaj.

Makaron ryżowy – z kurczakiem i warzywami

Makaron ryżowy jest przyrządzany na bazie mąki ryżowej. Nie zawiera glutenu, a najlepiej smakuje w połączeniu z mięsnymi daniami i sałatkami. Proponujemy podać makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami. Do przygotowania takiego dania potrzebne będą takie składniki, jak:

  • 100 g makaronu ryżowego

  • 250 g filetu z kurczaka

  • 1 łyżka ziemniaczanej mąki

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 cebule dymki bez szczypiorku

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • 250 g cukinii

  • 150 g bakłażana

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki sezamu

  • 1 łyżka oleju roślinnego

Ugotuj makaron ryżowy, odcedź na sitku i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać cieplną obróbkę. Pokrój filet z kurczaka w kostkę, dodaj sól i pieprz oraz wymieszaj z mąką kukurydzianą. Drobno posiekaj dymkę i czosnek. W szklance wymieszaj ocet ryżowy z 2 łyżkami wody i cukrem. Pokrój cukinię i bakłażana w kostkę. Podsmaż czosnek i cebulę, dodaj kurczaka, a następnie warzywa. Smaż wszystko na średnim ogniu przez 5 minut. Na koniec dodaj ocet wymieszany z wodą i cukrem oraz sos sojowy. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj makaron ryżowy i wymieszaj. Posyp całość uprażonym sezamem.  
Czarny tagine ceramiczny