W letnim okresie korzystamy z tego, co daje natura – pysznych owoców. Dają one duże pole do popisu dla tych, którzy lubią przygotowywać desery.
Z truskawek, borówek, malin i innych sezonowych dobroci można przyrządzić smaczne, schłodzone desery. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy mieć pod ręką odpowiednie składniki i akcesoria. Zamiast rozgrzewać piekarnik wstawiamy formę do lodówki. Oprócz klasycznego sernika na zimno proponujemy pyszny torcik bezowy z truskawkami oraz tiramisu, które choć nie zawiera owoców, jest podawany na chłodno, podobnie jak panna cotta, na którą przepis także znajdziesz poniżej.
Najbardziej popularnym ciastem przyrządzanym w okresie letnim jest chłodny, rozpływający się w ustach sernik na zimno. Do jego przygotowania potrzebujesz takich składników, jak:
1 kg sera zmielonego do pieczenia sernika
1 opakowanie biszkoptów
0,5 kg truskawek
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie galaretki truskawkowej
2 łyżki żelatyny spożywczej
150 g śmietanki kremówki (36%)
1/4 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotuj galaretkę, dodając do niej o 50 ml wody mniej niż zaleca producent na opakowaniu. Odstaw ją do ostygnięcia, ale uważaj, żeby nie zdążyła zastygnąć. Truskawki opłukaj i osusz, usuń szypułki. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Ułóż biszkopty na dnie formy. W dużej misce wymieszaj twaróg sernikowy ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie rozpuść żelatynę zalewając ją 5 łyżkami gorącej wody. Wymieszaj roztwór z mlekiem. Dodaj do niego 2 łyżki serowej masy i wymieszaj ją rózgą. Następnie kolejno dodawaj po 2 łyżki masy serowej stale mieszając. Kiedy masa będzie dobrze wymieszana wlej ją do dużej miski i połącz rózgą. Pokrój truskawki w ćwiartki lub połówki i dodaj je do masy serowej. Pozostaw około 100 g truskawek, żeby później położyć je na galaretkę, kiedy jej warstwa lekko stężeje. Przełóż masę serową z truskawkami na biszkopty, wyrównaj jej powierzchnię, wylej galaretkę i wstaw formę do lodówki. Po 30 minutach udekoruj wierzch sernika truskawkami i wstaw do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Wymienione wyżej składniki są podane w proporcjach przystosowanych do formy o średnicy 26 cm. Możesz także użyć prostokątnej formy, np. Crusty Bake, pamiętając o wyłożeniu jej papierem do pieczenia.
Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz nieco mniejszej okrągłej formy – zalecana jest tortownica o średnicy 22 – 23 cm (np. silikonowa tortownica Duo). Deser ma słodki smak i może z powodzeniem zastąpić lody. Składa się z trzech warstw – ciasta z nutelli i sucharków, warstwy serowej oraz galaretki z owocami. Do przygotowania pierwszej warstwy potrzebujesz 12 sucharków i 300 g nutelli. Zmiel sucharki maszynką i wymieszaj je z nutellą na jednolitą masę. Będzie prościej, gdy nutella nabierze temperatury pokojowej. Następnie przełóż ją na tortownicę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw tortownicę do lodówki.
Do przygotowania masy serowej potrzebujesz następujących składników:
400 g śmietanki kremówki (36%)
500 g zmielonego sera do sernika
3 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
Wymieszaj śmietankę kremówkę z serem i cukrem pudrem. Zalej żelatynę 10 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj do lekko ostudzonego roztworu dwie łyżki masy serowej i rózgą wymieszaj je na jednolitą masę. Następnie dodaj kolejne 2 łyżki i następne – powtarzając opisaną wyżej czynność kilka razy. Dzięki temu po połączeniu żelatynowej masy z pozostałą częścią serowej masy nie powstaną grudki i łatwo uzyskasz jednolitą strukturę, a warstwa serowa równomiernie stężeje. Jeżeli masz pod ręką mikser, możesz bezpośrednio wlać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Kiedy masa zacznie tężeć przełóż ją na warstwę ciasta z nutelli i ponownie włóż do lodówki.
Na koniec trzeba przygotować warstwę z galaretki i bananów. Potrzebujesz około 4 bananów, które trzeba pokroić w plasterki i wyłożyć na galaretkę, która nieco się stężeje. Najpierw przygotuj galaretkę według przepisu producenta, ale wykorzystaj o 50 ml mniej wody niż zaleca (podobnie jak w przepisie o klasycznym serniku na zimno). Następnie, kiedy galaretka już nieco ostygnie, wylej ją na masę serową i wstaw formę do lodówki na 15 minut. Następnie ułóż na galaretce bananowe plasterki i ponownie włóż ciasto do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła. Wystarczy jedno opakowanie galaretki. Proponujemy wybrać galaretkę o smaku cytrusowych owoców (np. cytrynową, pomarańczową). Smak banana dobrze komponuje się także z wiśniową i truskawkową galaretką. Idealnie byłoby mieć pod ręką bananową galaretkę, ale prawdopodobnie takiego produktu nie znajdziemy w polskich sklepach.
Torcik bezowy z truskawkami przypomina trochę torcik Pawłowej. Do jego przygotowania potrzebne będą dwa płaty bezowe, które przyrządzisz samodzielnie używając następujących składników:
6 białek
300 g cukru pudru
szczypty soli
1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ubij białka z pozostałymi składnikami, aby powstała sztywna piana. Najpierw ubij białka z solą, a cukier dodawaj stopniowo. Dopiero po uzyskaniu gotowej masy bezowej dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze kilka minut. Następnie odrysuj spód od tortownicy na papierze do pieczenia. Potrzebujesz tortownicy o średnicy 22 cm. Wyłóż masę na papier do pieczenia, aby powstały równe płaty. Nie będzie z tym najmniejszego problemu, jeżeli przygotujesz papier do pieczenia tak, jak zostało to wyżej opisane. Wstaw blaszkę z bezami do piekarnika. Możesz też piec płaty kolejno w tortownicy, ale mając dużą blachę pod ręką możesz upiec obie bezy jednocześnie. Beza powinna piec się 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie trzeba zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 90 minut, najlepiej z termoobiegiem. Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
Do przyrządzenia kremu potrzebujesz takich składników, jak:
200 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki (36%)
3 łyżki cukru pudru
Zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem. Następnie w osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę. Na koniec połącz kremówkę z masą serkową delikatnie mieszając je szpatułką. Płaty bezowe przełóż kremem. Nałóż krem także na wierzch i na boki torcika. Na koniec wystarczy tylko umyte, osuszone i pokrojone na połówki truskawki wyłożyć na wierz tortu i wstawić do lodówki. Wystarczy około 300 – 400 g truskawek. Zaserwuj tort na specjalnej paterze, np. Footed Sweetly Does It.
Do przygotowania włoskiego deseru nie potrzebujesz piekarnika. Potrzebne będą następujące składniki:
250 g podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
4 świeże jaja
50 g cukru pudru
6 łyżek likieru Amaretto
250 ml kawy
sól
kakao
Przygotuj kawę espresso, a następnie przelej ją do głębokiego talerza. Pozostaw do ostygnięcia, aby później dodać do niej likier. Sparz jajka, a następnie oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem, aby uzyskać puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera na średnie, a następnie dodaj mascarpone. Wyłącz mikser od razu, gdy składniki się połączą. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą trzeba szpatułką wmieszać do masy z serkiem. Teraz tylko wystarczy nasączyć biszkopty w kawie z likierem – zanurzaj je na krótko pojedynczo z obu stron i układaj jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej o rozmiarze 20 x 22 cm lub o podobnych rozmiarach. Jeżeli masz większą formę, to zwiększ proporcje składników o 50% lub 100%. Trzeba kierować się zasadą, że połowa biszkoptów musi zająć całe dno. Wyłóż połowę masy na biszkopty, a na jej wyrównanej powierzchni ułóż kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą i likierem. Przykryj je pozostałą warstwą masy i wstaw do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie tiramisu będzie gotowe. Użyj sitka i kakao, aby udekorować wierzch deseru warstwą aromatycznego, czekoladowego pyłu.
Panna Cotta jest deserem wywodzącym się z północnej części Włoch. Sposób jego przygotowania polega na podgrzewaniu śmietany z żelatyną i innymi składnikami, a następnie przełożeniu jej do okrągłej foremki. Do przyrządzenia włoskiego deseru potrzebujesz następujących składników:
250 ml śmietanki kremówki (36%)
250 ml mleka
80 g cukru
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
600 g truskawek
Zalej żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut, żeby napęczniała. Wlej do rondla kremową śmietankę i mleko, dodaj też cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszaj składniki do czasu rozpuszczenia się cukru. Nie doprowadź do zagotowania masy. Kiedy zauważysz, że zaczyna się ona gotować przy brzegach garnka, natychmiast zestaw rondel z ognia. Dodaj do masy namoczoną żelatynę i mieszaj do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Wlej tak przygotowaną mieszankę do 6 niewielkich filiżanek (po ok. 100 ml), albo do filiżanek (po ok. 125 ml). Odstaw ją do ostygnięcia. Kiedy filiżanki wypełnione masą będą już chłodne, przykryj je kawałkiem folii i wstaw do lodówki na 5 godzin – a najlepiej na noc.
Osusz i umyj truskawki, usuń z nich szypułki. Odłóż około 8 – 12 sztuk truskawek do dekoracji, a pozostałe zmiksuj na mus z 2 łyżeczkami cukru. Kiedy panna cotta będą już gotowe wyłóż je na talerzyk – przyłóż spodek do filiżanki, odwróć ją do góry dnem i poczekaj aż masa sama „odklei” się od jej brzegów pozostając na talerzyku. Możesz też wykorzystać silikonową formę do muffinów, np. Gourmet. Następnie polej desery musem i udekoruj truskawkami przekrojonymi na pół. Zamiast truskawek możesz wykorzystać inne sezonowe owoce – np. borówki, albo maliny.