Nowe produkty

Newsletter

Śledź nas na Facebooku

Skuś się na fondue – szwajcarski przysmak pokochany przez Francję

Szwajcarscy górale zajadali się fondue przygotowując je z suchego sera, zwłaszcza zimą. Swojskie danie stało się wykwintnym rarytasem po tym, jak pokochali je Francuzi.

Fondue

Do przygotowania tradycyjnego fondue wykorzystuje się gorący ser i białe wino. Danie jada się bezopśrednio z garnka i w większym gronie. Pieczywo lub warzywa nabite na specjalny widelec zanurza się w serowej masie.

Sery – podstawowe składniki fondue

Sposoby przyrządzania fondue różnią się w zależności od regionu. Podstawowymi składnikami takich dań są sery – co najmniej dwa gatunki. Najczęściej wykorzystuje się takie gatunki serów, jak ementaler, appenzeller lub gruyere. Ser trzeba wymieszać z białym, wytrawnym winem i kieliszkiem kirszu. Żeby masa nie uległa rozwarstwieniu dodaje się do niej niewielką porcję mąki ziemniaczanej. Do fondue dodaje się też przyprawy – m.in. gałka muszkatołowa, pieprz biały i czosnek.

Fondue występuje w różnych wariantach

W szwajcarskiej kuchni znane jest także mięsne fondue (inaczej: fondue bourguignonne). Masa serowa jest w tym przypadku zastąpiona gorącym olejem, w którym umieszcza się na chwilę nabitą na widelce wołowinę. Słodka wersja fondue bazuje natomiast na masie czekoladowej, w której zanurza się owoce.

Sztuka serwowania fondue

Zestaw do fondue

Francuski przysmak o szwajcarskim rodowodzie może być podawany na dwa sposoby. Pierwsza metoda polega na podgrzewaniu naczynia spirytusowym palnikiem. Potrawa jest przyrządzana w obecności gości. Druga metoda opiera się na wykorzystaniu specjalnego garnuszka podgrzewanego świeczkami. W tym przypadku trzeba wcześniej rozpuścić składniki w naczyniu. Świeczki będą jedynie zapobiegały zastygnięciu masy.

Zaserwowanie fondue jest atrakcją dla gości i sposobem na poznanie nowych smaków. Oprócz specjalnego zestawu akcesoriów warto przygotować także tradycyjne sztućce – posłużą nam wtedy, gdy kawałek pieczywa, albo innego nadzianego na widelec produktu zatonie w płynnej masę. Obok każdego nakrycia musi znaleźć się chusteczka. Pieczywo, warzywa lub owoce powinny być także odpowiednio zaserwowane na talerzykach.

Zestawy do fondue – ceramiczne lub metalowe sztućce

Zestaw do fondue jest uniwersalny pod tym względem, że za pomocą jednego zestawu można przygotować dowolną wersję tej potrawy. Do zestawów do fondue z reguły dołącza się metalowe, albo ceramiczne sztućce.

Klasyczny zestaw do fondue składa się z naczynia, stojaka i palnika z dyfuzorem oraz z widelców. Na przykład, nowoczesny zestaw do fondue z wymiennymi naczyniami, zawiera naczynie ze stali nierdzewnej, a także dodatkowe naczynie ceramiczne oraz metalowy stojak. Na rynku są dostępne nie tylko minimalistyczne zestawy charakteryzujące się prostotą, ale również akcesoria wyróżniające się wyjątkowymi walorami estetycznymi, np. zestaw do fondue z 6 widelcami, widoczny poniżej.
Zestaw do fondue Artesa

Na zakończenie należy wspomnieć o ważnej regule niezamaczania nadgryzionego kawałka pieczywa – to niehigieniczne i niezgodne z zasadami savoir vivre. Swoista etykieta jadania fondue właściwie koncentruje się głównie na tej zasadzie, choć można spotkać się także z bardziej rozbudowanymi wyliczeniami.