Nowe produkty

Newsletter

Śledź nas na Facebooku

Klasyczna szarlotka jest kojarzona z połączenia jabłek i cynamonu. Niewiele osób wie, że w połączeniu z kruchym spodem mogą występować także brzoskwinie, morele i gruszki.
Nie tylko cynamon może podkreślić smak wypieku. W zasadzie można użyć wszystkich przypraw korzennych, na przykład goździków. Według źródeł historycznych to Marie – Antoine Careme opracował pierwszy przepis na szarlotkę. Swą nazwę charlotte russe ciasto wzięło od księżnej Charlotty – szwagierki Aleksandra I. Wypiek został przygotowany właśnie na cześć cara.
Szarlotka

Dla jednych szarlotka, dla innych po prostu jabłecznik

Szarlotka może być przygotowana na bazie półkruchego, albo kruchego ciasta. Nieodłącznym elementem ciasta są owoce. Obecnie można spotkać się także z bardziej zmodyfikowanymi przepisami, np. uwzględniającymi warstwę bezy i kruszonki.
Do przygotowania tradycyjnego jabłecznika potrzebujesz następujących składników:
  • 4 szklanki mąki

  • 175 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 2 całe jaja i 2 żółtka

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa. Uformuj z niej kulę, zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Ustaw od razu piekarnik, aby zdążył się nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Masę jabłkową przygotujesz natomiast z następujących składników.
  • 1,5 kg jabłek

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Dodatkowo możesz dodać 1 łyżkę bułki tartej – żeby masa jabłkowa miała bardziej gęstą konsystencję oraz 10 dag rodzynek – dla lepszego, słodszego smaku. Obrane jabłka pokrój w kostkę duś przez chwilę na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodaj cukier, rodzynki i bułkę tartą, a na koniec wszystko wymieszaj. Blachę do pieczenia trzeba wyłożyć papierem, a z całości ciasta odciąć 1/4 masy. 3/4 ciasta trzeba natomiast rozwałkować i przełożyć na dno formy wysmarowanej masłem. Przed włożeniem go do piekarnika na 15 minut nakłuj je widelcem. Masę jabłkową przełóż dopiero na podpieczony spód. 1/4 ciasta trzeba rozwałkować i pociąć na paski, a następnie ułożyć z nich wzór kratki – jak na tarcie. Można też wypróbować inny sposób – 2/3 ciasta zużyć na spód, a 1/3 zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Apple pie – szarlotka po „amerykańsku”

Apple Pie

Apple pie jest owocowym ciastem, które pod względem rodzaju ciasta i sposobu pieczenia można zaliczyć do grona tart. Bez jabłek się w tym przypadku nie obejdzie, ale można urozmaicić przepis poprzez dodanie bitej śmietany, albo podanie apple pie z gałkami lodów. Jeżeli nie chcesz już dosładzać deseru możesz wypróbować połączenie apple pie z kawałkiem sera cheddar. Wariacją angielskiego deseru Charakterystyczną cechą apple pie jest ułożenie ciasta. Połowę masy stanowi spód, a połowę układa się na wierzchu jabłek w formie kratki.
Do przygotowania apple pie warto wykorzystać miękkie jabłka o kwaśnym smaku, na przykład Bramley, Granny Smith, Empire i Northern Spy. Niekoniecznie musisz używać świeżych jabłek – możesz wybrać także jabłka suszone, albo smażone. Wtedy jednak kształt ciasta i długość pieczenia będą inne. Apple pie jest amerykańską wersją szarlotki, ale stanowi element tradycyjnego menu we wszystkich krajach anglojęzycznych. Możesz podać je na ciepło lub na zimno.
Jeżeli znudzi ci się podawanie apple pie z lodami lub bitą śmietaną, spróbuj tradycyjnej angielskiej polewy custard, znanej także jako sos angielski. Słodki sos jest przygotowywany na bazie mleka i żółtek. Można dodać do niego skrobię kukurydzianą, mąkę, albo z żelatyną. Najczęściej ma on smak mleczny, albo waniliowy. Można znaleźć także przepis na pikantną wersję z dodatkiem cynamonu, kardamonu, anyżu i ziela angielskiego.
Do nadzienia apple pie możesz dodać szafranu – dzięki temu będzie ono miało żółty kolor. Nie przesadzaj jednak z ilością, bo zrobi się gorzkie!

Szarlotka z bezowo – kruszonkową warstwą

Beza i kruszonka są słodkie i lekkie, a jabłka – lekko kwaśne. Bazą tego wypieku jest natomiast warstwa kruchego ciasta. Do przygotowania szarlotki potrzebujesz następujących składników:
  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 300 g masła

  • 5 żółtek

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1 opakowane cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 kg jabłek odmiany szara reneta

  • 1 cukier wanilinowy

  • sok z połówki cytryny

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 5 białek

  • 1,5 szklanki cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie szarlotki zaczynamy od przyrządzenia kruchego ciasta. Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier i cukier wanilinowy, a następnie proszek do pieczenia. Posiekaj w kostkę masło, a po dodaniu go do suchych składników wymienionych wyżej ucieraj składniki palcami, żeby powstała drobna kruszonka. Następnie można dodać żółtka, żeby ostatecznie zagnieść ciasto. Jednolita kula ciasta, delikatnie rozpłaszczona, powinna zostać zawinięta w folię, a następnie schowana do lodówki na około 30 minut. W tym czasie można zająć się jabłkami.
Jabłecznik
Obrane ze skórki owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do owoców sok z cytryny i proszek budyniowy, a także cynamon. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw je. Ustaw piekarnik, aby nagrał się do 175 stopni Celsjusza. Po wyjęciu ciasta z lodówki 1/3 kuli odłóż do lodówki z powrotem. Pozostałą część uformuj w kulę, którą pokrój następnie na cienie plastry. Ułóż je na dnie blaszki – odpowiednia będzie forma do pieczenia o rozmiarach 25 x 35 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia, a następnie posyp mąką. Ułożone w formie plastry trzeba ugnieść palcami, aby warstwa ciasta była równa. Następnie wystarczy wstawić je do piekarnika na 10 minut.
Czas na przygotowanie ostatniej warstwy – bezy! Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie wsypuj od razu całego cukru, tylko dodawaj go stopniowo cały czas ubijając. Po skończonym cukrze trzeba ubijać białka jeszcze przez około 2 – 3 minuty, a następnie zmiksować dodając mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód trzeba wyłożyć jabłka, następnie białka ubite z cukrem, a na wierzch ciasto starte na tarce. Całość należy piec przez około 35 minut.

Jabłecznik z dodatkiem budyniu

Kiedy szarlotka z bezą przestanie Ci smakować wypróbuj przepis na jabłecznik z budyniem. Do przygotowania kruchego ciasta wykorzystaj składniki podane wyżej. W tej części przepisy są identyczne. Różnią się one natomiast pod względem przyrządzenia masy z jabłek. Do jej przygotowania potrzebujesz takich składników, jak:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 3 szklanki mleka

  • 2 – 3 jabłka

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu


Jabłecznik
Sposób przyrządzania ciasta i pieczenia jest taki sam, jak w przypadku szarlotki z bezą. Kiedy spód będzie się podpiekał w piekarniku, przyrządź jabłkowe nadzienie. Pokrój owoce na plastry i ugotuj budyń. Na podpieczony spód trzeba wysypać bułkę tartą, następnie jabłka oprószone cynamonem i ugotowany budyń. Na warstwę budyniu trzeba zetrzeć drugą część ciasta. Czas pieczenia wynosi 50 minut w temperaturze 180 stopni.

W tych formach Ci się upiecze
Keksówka

Jabłecznik można upiec w klasycznej formie metalowej o prostokątnym kształcie, albo w keksówcę (np. Crusty Bake 21 cm). Można także wykorzystać ceramiczną formę do tarty (np. formę Stir It Up), albo silikonową formę okrągłą z gładkimi bokami (np. silikonową formę do tarty Duo 28 cm) – jeżeli pieczesz tradycyjne apple pie.
Ceramiczna forma do tarty