Nowe produkty

Newsletter

Śledź nas na Facebooku

Zalety i wady garnków ceramicznych

Zalety i wady garnków ceramicznych

Zgodnie z piramidą Maslowa, jedzenie jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka. Dziś jednak coraz istotniejsze jest, aby potrawy były także smaczne i zdrowe. A to zależy również od rodzaju naczyń, w których sporządzamy jedzenie. Czy garnki ceramiczne to dobry wybór?

Na rynku do wyboru jest wiele garnków z najróżniejszych materiałów: stalowe, miedziane, emaliowane, żeliwne, aluminiowe. W tym artykule dowiecie się, czy warto postawić akurat na garnki ceramiczne.

Zalety garnków ceramicznych

Nie da się ukryć, że istnieje bardzo wiele zalet garnków ceramicznych. Z racji wykonania ich z ceramiki, są nierdzewne i odporne na zarysowania, zatem nie ma obaw, że z czasem zaczną wyglądać, jak obiekt zainteresowania archeologów.

Nie posiadają żadnych szkodliwych substancji, a zatem mogą być spokojnie używane przez alergików. Można je stosować zarówno na kuchniach gazowych, elektrycznych, jak i w piekarniku.

Niekwestionowaną zaletą tego typu garnków jest też to, że potrawy w nich przygotowywane zachowują ciepło nawet przez godzinę. Nie ma zatem obawy, że za wcześnie przygotuje się np. obiad dla męża/żony ;)

A do tego jedzenie w takich garnkach nie przywiera, ceramika nie wchodzi także w żadne reakcje z przygotowywanymi potrawami. Wreszcie, dla wielu osób znaczenie może mieć także fakt, że takie garnki są niejednokrotnie kolorowe, bardzo ładnie zdobione, jest to zatem dobry wybór także ze względów estetycznych.

Wady garnków ceramicznych

Jak wszystko, także i garnki ceramiczne mają pewne wady. Jest ich jednak niewiele w stosunku do zalet. Najważniejszą z nich jest fakt, że trzeba się z nimi delikatnie obchodzić.

Mogą one ulec zniszczeniu, gdy upadną lub w przypadku działania na nie zbyt wysokiej temperatury. Poza tym, należy unikać garnków glazurowanych, które mogą zawierać szkodzące dla człowieka składniki – ołów i kadm. Gdy wybieramy garnki ceramiczne matowe – ta ostatnia wada znika.

Porównanie garnków ceramicznych i stalowych
Porównanie garnów ceramicznych i stalowych

Garnki ze stali nierdzewnej są obecnie zdecydowanie najbardziej popularne, warto je zatem zestawić z garnkami ceramicznymi. Pewnie pierwsze, co przychodzi Ci na myśl, to zdecydowanie większa wytrzymałość garnków stalowych w porównaniu do ceramicznych.

I jest to prawda, choć trzeba dodać, że z kolei garnki ze stali nierdzewnej mogą podlegać korozji wżerowej, a w owych wżerach może gromadzić się brud i bakterie. Garnek stalowy nie nadaje się także do dłuższego przechowywania potraw, ponieważ nabierają one z czasem metalicznego smaku.

Garnek taki wolno się nagrzewa, przez co potrawy mogą się też przypalać, chyba że jest to garnek z potrójnym dnem, zawierający w środku aluminium. Wtedy jednak należy liczyć się z dość wysoką ceną garnka.


Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą garnków ceramicznych tutaj.