Nowe produkty

Newsletter

Śledź nas na Facebooku

Zapiekanki są smaczną propozycją na obiad i na kolację – dla całej rodziny, albo dla dwojga. Poniżej przedstawiamy przepisy na zapiekanki makaronowe, wegetariańskie i mięsne.

Wbrew pozorom przygotowanie zapiekanki wcale nie jest pracochłonne i czasochłonne. Większość przepisów opiera się na prostych, sprawdzonych zestawieniach składników, które razem dają taki smak, jakiemu nie oprze się nawet wybredny łasuch.
Serowa zapiekanka

Prosta zapiekanka z cukinią, pomidorami i serem

Do przyrządzenia zapiekanki warzywnej z serem potrzebujesz takich składników, jak:

  • 1 cukinia (albo 2 małe sztuki)

  • 5 pomidorów

  • 1,5 szklanki startego sera żółtego

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • pieprz i sól

  • oliwa z oliwek, albo masło

Do przyrządzenia serowo - warzywnej zapiekanki potrzebujesz żaroodpornego naczynia do zapiekania (np. owalnego naczynia Vintage Indigo, na zdjęciu niżej).Wysmaruj je oliwą z oliwek, albo masłem. Wymieszaj żółty ser z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Pokrój cukinię w plasterki. Połowa plastrów powinna być ułożona na dnie naczynia, posypana serem, a następnie zakryta plastrami pomidorów. Na pomidory też trzeba nasypać trochę sera. Później wystarczy ułożyć resztę plasterków cukinii przykryć je serem, warstwą pomidorów i wierzch także posypać serem. Można na wierzch rozłożyć także plasterki mozarelli (1 kulka) oraz przekrojone na pół czarne oliwki (20 sztuk). Czas pieczenia wynosi 20 minut. Zapiekanka powinna się piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Owalne naczynie do zapiekania Vintage Indigo

Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

Od czasu do czasu zamiast gotowanych ziemniaków i schabowego warto podać je w innej postaci, np. zapiekanki. Do przyrządzenia sycącego dania potrzebujesz takich komponentów, jak:

  • 0,6 kg ziemniaków

  • 1 papryka

  • 1 pomidor

  • 300 g piersi z kurczaka

  • olej rzepakowy

  • 2 jaja

  • 250 g jogurtu naturalnego

Ugotowane, ostudzone ziemniaki pokrój w grube plastry. Mięso pokrojone w plastry podsmaż z obu stron nadając mu lekko zrumieniony kolor. Paprykę gotuj przez 5 minut, a pomidora sparz i pozbaw ze skórki. Pokrój go w plasterki. Lekko obgotowaną paprykę pokrój w paski. Teraz wystarczy tylko wymieszać jogurt z jajkami, żeby powstał gęsty sos. Możesz go doprawić według uznania ulubionymi przyprawami – np. ziołami prowansalskimi, albo papryką, solą i pieprzem. Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem. Na spodzie ułóż ziemniaki, następnie mięso, a na nim warzywa. Zalej wszystko sosem. Czas pieczenia wynosi około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podczas wyciągania z piekarnika naczynia żaroodpornego z gotową zapiekanką bardzo łatwo o oparzenia. Dlatego koniecznie użyj chwytaka, albo rękawicy kuchennej (np. uroczej rękawicy w kocie wzory Cat Lovers).
Rękawica w koty

Makaronowa zapiekanka z warzywami

Makaronowe zapiekanki są daniami, które można bardzo łatwo i szybko przyrządzić. Nie wymagają one zwykle stosowania drogich i wyszukanych komponentów, co także jest dużą zaletą. Do przygotowania makaronowego dania potrzebne będą takie składniki, jak:

  • 375 g makaronu penne

  • 1 opakowanie czarnych oliwek

  • 1 papryka

  • 2 puszki pomidorów

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 szklanka startego sera cheddar

  • pieprz i sól

Przygotowanie makaronowej zapiekanki zacznij od ugotowania makaronu al dente. Odcedź makaron i prelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj do niej mąkę, a następnie stopniowo dodawaj mleko. Trzeba wtedy szybko mieszać sos trzepaczką. 
Drewniana deska

Pokrój drobno paprykę – przyda Ci się solidna deska do krojenia (np. drewniana deska English Garden). Pamiętaj, że nie powinno się używać tej samej deski do mięs i do innych produktów ze względów bezpieczeństwa żywności i żywienia. Pomidory odsączone z zalewy dodaj do sosu. Dopraw go na koniec solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron i paprykę oraz odsączone z zalewy oliwki przekrojone na pół. Polej je sosem i posyp startym serem. Wszystko wymieszaj, a na wierzch wysyp jeszcze 0,5 szklanki startego sera cheddar. Czas pieczenia wynosi 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Zapiekanka po wyjęciu z piekanika

Zapiekanki a la pizza – farsz zapiekany na pieczywie

Oprócz typowych zapiekanek makaronowych i warzywno – mięsnych można się spotkać jeszcze z inną definicją tej potrawy – z zapiekanym pieczywem, na które nakłada się farsz i starty ser. Oczywiście takie zapiekanki można kupić w różnych budkach w mieście (tak jak np. hot dogi i kebaby), ale znacznie lepiej przyrządzić je samodzielnie. Do przygotowania takiej zapiekanki możesz użyć dowolnego rodzaju pieczywa, np. tostowego, bułki pszenne, razowego. Proponujemy wykorzystać bagietki. Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz takich składników, jak:

  • 1 bagietka

  • 4 duże pieczarki

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • miseczkę startego żółtego sera

  • 4 plastry szynki

  • koncentrat pomidorowy

  • ketchup

  • bazylia

Zapiekanki na bagietkach

Obierz cebulę i pieczarki. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plastry. Przesmaż je na patelni, a pod koniec wymieszaj ze startym czosnkiem. Szynkę pokrój w paski. 1 łyżkę koncentratu pomidorowego wymieszaj z 1 łyżką ketchupu i 1/2 łyżeczki bazylii. Otrzymanym pomidorowym sosem posmaruj bagietki. Następnie nałóż na nie podsmażone pieczarki z cebulą oraz szynkę. Całość posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Podawaj z ketchupem, majonezem lub innym sosem. Taka zapiekanka nie jest ani zdrowa, ani wykwintna, ale bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu.