Właściwości folii aluminiowej czynią z niej niezastąpionego pomocnika w kuchni. Produkt doskonale służy do pakowania, przechowywania żywności i pieczenia. Pozwala zachować świeżość i smak potraw. Ze względu na swoje cechy folia aluminiowa stanowi jednak produkt, który nadaje się nie tylko do użyć kuchennych – jest znacznie bardziej wszechstronna. W poniższym wpisie przedstawiamy jej najważniejsze właściwości i mniej konwencjonalne metody użycia.
Właściwości folii aluminiowej
Zanim sięgnie się po folię aluminiową, warto poznać jej nie zawsze oczywiste właściwości. Produkt charakteryzuje się między innymi wysoką tolerancją termiczną, czyli jest w stanie przetrwać bez szwanku zarówno bardzo wysokie, jak i niskie temperatury. Dzięki temu sprawdza się jako środek do pieczenia potraw, przechowywania artykułów w zamrażalniku oraz ochrony posiłków przed utratą świeżości. Folia aluminiowa stanowi też doskonały przewodnik prądu i ciepła. Ze względu na to może być wykorzystywana w różnych celach, nie tylko kulinarnych.
Folia doskonale spełnia również funkcję bariery dla bakterii i innych szkodliwych mikroorganizmów. Czyni ją to bardzo higienicznym artykułem pozwalającym zabezpieczyć żywność. Dzięki temu natomiast, że nie przepuszcza wody, może zachować odpowiednią wilgotność opakowywanych w nią produktów spożywczych.
Dobrej jakości folię aluminiową wyróżniającą się powyższymi zaletami znajdziesz na przykład wśród artykułów marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.
Jak stosować folię aluminiową?
Jednym z niecodziennych zastosowań folii aluminiowej jest jej wykorzystanie do łagodzenia bólu. Działanie przeciwbólowe opiera się na zdolności materiału do utrzymywania ciepła, które przynosi ulgę w bólu mięśni i stawów. Wystarczy przygotować kawałek folii, owinąć nim obszar objęty bólem i pozostawić na całą noc. Przygotowany w taki sposób kompres może przyspieszyć również proces gojenia się ran.
Innym zaskakującym zastosowaniem folii aluminiowej jest użycie jej w celu ułatwienia prasowania. Położona pod pokrowcem deski do prasowania lub bezpośrednio pod prasowaną tkaniną folia skraca czas prasowania dzięki swojej odbijającej i zatrzymującej ciepło powierzchni. Folia umożliwia równomierne wygładzenie tkaniny z obu stron, czyniąc prasowanie szybszym i bardziej efektywnym.
Cechy folii aluminiowej sprawiają, że jest ona niezwykle użyteczna i wszechstronna; sprawdza się w różnych dziedzinach życia codziennego, nie tylko w kuchni. Nawet jeśli nie stosujesz folii do zapakowania w nią żywności, możesz wykorzystać jej właściwości termiczne i higieniczne w innych, wyżej przedstawionych sytuacjach.
Materiał zewnętrzny