Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Jak wybrać najlepsze mleko spośród ofert spółdzielni mleczarskich?

8 stycznia, 2024 Jak wybrać najlepsze mleko

Mleko to jeden z najważniejszych produktów spożywczych. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych, takich jak białko, wapń, fosfor, potas, witaminy A, D, B2 i B12. W poniższym artykule odpowiadamy na pytanie, jak spośród bogatej oferty producentów wybrać mleko nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

Rodzaje mleka

Rodzaje mleka dostępne na rynku różnią się pod względem składu, wartości odżywczej i smaku. Wciąż dużą popularnością cieszy się mleko pełne. Nie zostało ono poddane procesowi odtłuszczania, czyli ma naturalną zawartość tłuszczu, około 3,5%. Jest pożywne i smaczne, ale bardzo kaloryczne i tuczące, dlatego poleca się je dzieciom, młodzieży, sportowcom i osobom z niedowagą.

  • Mleko z obniżoną do 2% zawartością tłuszczu produkuje Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska. Zachowuje ono walory smakowe i odżywcze mleka tłustego, ale dzięki obniżonej kaloryczności znajduje szerokie grono konsumentów. Całkowicie odtłuszczony produkt, czyli mleko 0,5% przeznaczone jest dla chorych na serce, wątrobę lub nerki. Może także wchodzić w skład diet odchudzających.

  • Mleko UHT zostało poddane ultra wysokiej temperaturze (około 140 stopni Celsjusza) na kilka sekund, a następnie szybko schłodzone. Ma dłuższy termin przydatności do spożycia i nie wymaga przechowywania w lodówce przed otwarciem, ale traci część swoich właściwości odżywczych i smakowych.

  • Mleko pasteryzowane podgrzewa się do około 72 stopni Celsjusza i chłodzi. Jego termin przydatności to 7-14 dni. Może być pełne, półtłuste lub chude.

Etykiety na opakowaniach mleka

Aby wybrać najlepsze mleko spośród ofert spółdzielni mleczarskich, warto odczytywać etykiety na opakowaniach i zwracać uwagę przede wszystkim na nazwę i adres producenta. To informacja, która pozwala zidentyfikować źródło i pochodzenie. Najlepiej wybierać nabiał ze sprawdzonych i zaufanych źródeł, z gwarancją jakości i bezpieczeństwa.

Bardzo ważna jest także data przydatności do spożycia, pozwalająca określić, jak długo produkt zachowuje swoje właściwości i świeżość. Warto wybierać mleko z jak najdłuższym terminem, jednak dłuższy niż kilka miesięcy może świadczyć o zbyt intensywnej obróbce termicznej. Dobrze jest również sprawdzać datę produkcji, która powinna być jak najbliższa dacie zakupu.

Skład i wartość odżywcza to informacja o tym, jakie składniki i ile kalorii zawiera mleko. Niewskazane są dodatki, takie jak stabilizatory, emulgatory, konserwanty, barwniki, aromaty, itp. Warto sprawdzić zawartość tłuszczu, białka, wapnia, fosforu, potasu i witamin, zależnie od potrzeb i preferencji.

Znak jakości i certyfikaty świadczą o spełnianiu określonych standardów i norm jakości, bezpieczeństwa i ekologii.

Przechowywanie mleka

Mleko należy przechowywać w lodówce, w temperaturze od 2 do 8 stopni Celsjusza, z dala od źródeł ciepła i światła. Dobrze nadają się do tego dolne półki lub drzwi. Duże na wahania temperatury i wilgotności mogą wpłynąć na jego jakość i trwałość.

Najlepiej trzymać napój w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, które chroni przed utlenianiem i zanieczyszczeniem. Przelewanie może także spowodować zmianę smaku. Mleka nie powinno się przechowywać w pobliżu silnie pachnących produktów, ponieważ zapachy mogą do niego przeniknąć.

Otwarte mleko należy wykorzystać w ciągu kilku dni i nie pić tego, które ma nieprzyjemny zapach lub smak.

Mleko to napój, który warto włączyć do swojej diety. Dostarcza ono wielu cennych składników i wzbogaca jadłospis. Wybierz produkt od renomowanej spółdzielni mleczarskiej i ciesz się jego wartościami odżywczymi.

Materiał zewnętrzny

Słodycze po które warto sięgać

Redakcja fartuszek.com.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

SUSHI
Folia aluminiowa
idealny tort dla dziecka

Jesteś zainteresowany reklamą?

idealny tort dla dziecka