Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Sushi – japońska potrawa na polskich stołach

18 lutego, 2024 SUSHI

Polacy coraz częściej otwierają się na kuchnie zagraniczne, które są w stanie zapewnić najróżniejsze przysmaki. Jedną z takich potraw, która kusi i nie pozwala o sobie zapomnieć, jest sushi. Ta japońska propozycja, którą powinno się jeść pałeczkami, okazała się prawdziwym fenomenem. Kto raz jej spróbuje, zakocha się i chętnie będzie do niej powracał w trakcie domowych spotkań lub podczas pobytu w restauracjach.

Sushi na różne sposoby

Wielu osobom sushi kojarzy się tylko z surową rybą. Faktem jest to, że w znacznej większości przypadków te malutkie krążki zawierają w sobie dodatek ryb. Należy jednak pamiętać o tym, iż wybór sushi w Lublinie jest naprawdę szeroki. Znaleźć można w nim m.in. gotowaną rybę, czy owoce morza, jednak istnieje również możliwość zamówienia tej japońskiej potrawy z samymi warzywami lub owocami. Oferta jest duża, więc każda osoba będzie w stanie znaleźć dla siebie coś odpowiedniego. Istotną kwestią jest nie tylko samo sushi, które zawiera ryż oraz algi. To także dodatki, które są w stanie podkreślić kwintesencję smaku. W roli dodatków występować może sos sojowy, różowy lub biały korzeń imbiru czy pasta wasabi.

Smaczna i lekkostrawna potrawa

Sushi to potrawa, która może pochwalić się wieloma zwolennikami. Doceniana jest ona nie tylko za smak. Wiele osób cieszy się również tym, że jest lekka, przez co nie stanowi dużego obciążenia dla układu pokarmowego. Warto również zaznaczyć, że jest ona w stanie dostarczyć organizmowi odpowiednie składniki odżywcze. Ich obecność oraz ilość uzależniona jest tak naprawdę od składników, które zostaną wykorzystane. W pierwszej kolejności należy wymienić owoce morza i ryby. Nie od dzisiaj wiadomo, że to dzięki nim organizm jest w stanie otrzymać najlepszą formę białka oraz fosfor, witaminy z grupy B, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe. Są to bardzo ważne elementy, które wpływają m.in. na układ odpornościowy oraz nerwowy.

W samym ryżu można znaleźć ogromne ilości witaminy C oraz węglowodanów złożonych. Do tego należy wspomnieć o witaminach z grupy B i E. Ryż to także białko, które szczególnie ważne jest dla osób regularnie trenujących zawodowo lub amatorsko.

Sushi na bazie dobrej jakości składników

Wiele osób ucieszy również fakt, że ta japońska potrawa zaliczana jest do grupy niskokalorycznych. Nie trzeba będzie więc obawiać się tego o przyrost masy ciała po zjedzeniu dużej porcji. Aczkolwiek, będzie można zajadać się sushi do woli – o ile zostanie ona wykonana przy użyciu dobrej jakości składników. To dlatego należy uważać na miejsca, gdzie takie sushi się zamawia. Należy bowiem mieć pewność, że już same ryby i owoce morza pochodzą ze sprawdzonych hodowli i miejsc posiadających stosowne certyfikaty. Tak, aby ustrzec się przed szkodliwymi toksynami lub rtęcią, która obecna jest na nielegalnych łowiskach.

Chcąc zjeść sushi, warto zdecydować się na zamówienie bezpośrednio z lokalu. Lepiej omijać sklepy, gdzie sushi leży w opakowaniach przez dłuższy okres. Zamawiając tę japońską potrawę w restauracjach, zyskuje się pewność co do tego, że wszystko przygotowywane jest na bieżąco, co też ma istotny wpływ na smak i aromat, który będzie w stanie zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wykwintnych smakoszy.

Sushi to danie, które sprawdzi się w różnych sytuacjach. Nawet mając pustą lodówkę i wizje gości, którzy pojawią się bez zbyt długich zapowiedzi, zawsze będzie można skorzystać z możliwości zamówienia sushi z dowozem do domu. Mówi się, że sushi to tak naprawdę tajemnica długowieczności Japończyków, którzy cieszą się dobrym i długim życiem.

Materiał zewnętrzny

Słodycze po które warto sięgać

Redakcja fartuszek.com.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

SUSHI
Folia aluminiowa
idealny tort dla dziecka

Jesteś zainteresowany reklamą?

idealny tort dla dziecka