Żywienie bezglutenowe staje się coraz popularniejszym sposobem żywienia, a także i sposobem na życie. Zasady te można zastosować jako formę leczenia, ale i po to, aby poprawić swoje wyniki w sporcie i samopoczucie. Jak żyć bezglutenowo? Jakie zalety ma ta dieta i na czym polega?
Czym jest dieta bez glutenu i kto powinien się na nią zdecydować?
Dieta bezglutenowa to nie chwilowa moda czy dieta odchudzająca, a sposób żywienia na całe życie. Należy bezwzględnie ją zastosować w przypadku chorowania na celiakię czy chwilowej nietolerancji na gluten, która czasami występuje przy niektórych chorobach. Dieta bez cukru wspiera leczenie cukrzycy czy insulinooporności, zaś produkty bezglutenowe wspierają leczenie celiakii. Schorzenie to polega na intensywnej odpowiedzi układu odpornościowego na białka, które znajdują się w zbożach. Osoba chorująca na tę dolegliwość może spożywać jedynie produkty bez glutenu. Niezastosowanie tej diety prowadzi do dyskomfortu i wielu problemów żołądkowo-jelitowych. Od czasu stwierdzenia choroby, dieta bez glutenu powinna być już zawsze stosowana – do końca życia pacjenta. Co istotne, bezglutenowo może żyć każda osoba, u której pojawiły się objawy – nawet niemowlęta i osoby w podeszłym wieku. Im wcześniej zastosuje się taki sposób żywienia, tym lepiej. Liczne badania przeprowadzone przez naukowców wykazały, że uczulenie na gluten jest dość częste i może na nie cierpieć nawet 15% ludzkości.
Produkty bezglutenowe, czyli co można jeść na diecie?
Choć w przypadku takiego żywienia, jak dieta bez glutenu, wystarczy zrezygnować z produktów z jednym składnikiem, tj glutenem, są to zasady uważana za bardzo restrykcyjne. Osoba decydująca się na bezglutenowe żywienie musi wyrzucić na stałe ze swojego codziennego jadłospisu białko roślinne, czyli gluten. Typowe produkty spożywcze należy zastąpić tymi, które glutenu nie posiadają. Produkt bezglutenowy to między innymi: ziemniaki, ryż, kukurydza, soja, proso, soczewica, maniok, gryka, fasola, sorgo. Do tej grupy zaliczane są również owoce, warzywa, orzechy oraz mięso i ryby. Produkty bezglutenowe można łączyć z miodem, naturalną kawą i herbatą. Natomiast dieta bez glutenu wyklucza takie artykuły, jak pszenica, jęczmień, żyto, tradycyjne pieczywo, mąka, makaron zbożowy, kasza manna i jęczmienna, herbatniki i ciastka. Produkt bezglutenowy to również nie jest kaszanka, salceson czy pasztetowa. Osoby na diecie bezglutenowej muszą być czujne cały czas, bowiem wystarczy niewielka ilość glutenu w posiłku, by poczuły się gorzej.
Sklep bezglutenowy – gdzie kupić produkty bez glutenu?
Osoby zmagające się z celiakią bądź z uczuleniem na gluten muszą, niestety, przez cały życie uważać i wybierać produkty bez glutenu. W innym wypadku będą odczuć dyskomfort. Obecnie dozwolone produkty – czyli takie, które nie posiadają glutenu – można znaleźć w wielu miejscach, nawet takich jak markety wielkopowierzchniowe czy galerie handlowe. Na szczególną uwagę zasługują sklep stacjonarne bądź internetowe, które oferują zdrowe jedzenie. W takim miejscu jak sklep ekologiczny czy sklep bezglutenowy można zakupić wysokiej jakości artykuły spożywcze, które charakteryzują się tym, że są smaczne, zdrowe i jak najbardziej odpowiednie dla osób, które cierpią na różnego rodzaju alergie pokarmowe, takie jak celiakia.
Materiał zewnętrzny